Дупка между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. се очертава

...
Дупка между 800 млн. и 1.3 млрд. лв. се очертава
Коментари Харесай

Дупка от 1 3 млрд лв зейва в застрахователния сектор

" Дупка " сред 800 млн. и 1.3 милиарда лева се обрисува в областта на застраховането до края на годината. Това съобщи в утринния блок на „ Нова телевизия ” Нина Колчакова, основният секретар на Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ)

Причината за проблемите в застрахователния отрасъл са по-големите компенсации, които застрахователите би трябвало да заплащат при произшествия и най-много при смъртни случаи. Тези обезщетения доста надвишават приходите на застрахователните сдружения, които те получават от наложителните застраховки " Гражданска отговорност ”.

Положението на застрахователите, предлагащи застраховки " Гражданска отговорност ”, е станало още по-тежко след 21 юни тази година. На тази дата Върховният касационен съд (ВКС) уголемява кръга от хора, които могат да получат обезщетение след гибел на техен непосредствен. Най-често такива компенсации се изплащат точно след ПТП. Досега отплата за породените болки и премеждия поради гибелта на близкия е получавало само фамилията на умрелия – съпруг/а, деца или родителите на покойника. Върховен касационен съд обаче разшири кръга от хора, имащи право на обезщетение до братя и сестри, както и до родственици от втора степен – баби, внуци и така нататък Парична отплата могат да получат даже и хора, които не са били родственици на умрелия, само че могат да потвърдят " трайна прочувствена връзка със починалото лице ”.

Колчакова изясни, че методите да се избегне предстоящият огромен недостиг на пари за компенсации, са два. Единият е увеличение на цената на " Гражданска отговорност ”. Това обаче няма по какъв начин да се осъществя, защото приходите на българите не го разрешава. Би се стигнало до обстановка, при която най-малко половината от хората, които сега имат такава застраховка, биха се отказали да я заплащат и биха карали колите си без " Гражданска отговорност ”. Това пък би вдигнало в допълнение цената на застраховката за останалите водачи.

Другият, и по-реалистичен вид, е да се понижат сумите за компенсации при гибел. По думите на Колчакова практиката на българските съдилища сега е да се отсъждат суми за компенсации, които са в пъти по-високи от междинните за Европа. Само в няколко европейски страни компенсациите при гибел на пътя са по-високи, в сравнение с в България. Италия е една от тях, само че там цената на застраховката " Гражданска отговорност ” се равнява на 800-900 български лв., а у нас междинната цена на застраховката е към 200 лв..
Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР