Дунав мостБорисов: Създаваме ново звено – независим прокурорНеговата задача ще

...
Дунав мостБорисов: Създаваме ново звено – независим прокурорНеговата задача ще
Коментари Харесай

Бойко Борисов: Независим прокурор ще разследва главния прокурор

Дунав мост

Борисов: Създаваме ново звено – самостоятелен прокурор

Неговата задача ще е да проверява обвинител номер 1 на страната, изясни министър председателят

 

Шефовете на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд стават недосегаеми. На  надзор  и  следствие  ще предстои единствено основният прокурор. Такива промени предлага държавното управление, признати на незабавно изключително съвещание.

" Създаваме нова правна фигура – прокурор, завеждащ инспектората на ВКП. Той ще се избира с болшинство от 2/3 на прокурорската гилдия. Мандатът му ще е 7 година "  

Това разгласи премиерът  Бойко Борисов  преди началото на изключителното съвещание на Министерски съвет, съобщи кореспондент на БГНЕС. То е провокирано от рекомендациите на Венецианската комисия и желанието на страната ни да се съобрази с тях.

" Желанието ни е да се съобразим с рекомендациите на Венецианската комисия. Веднага след решението през днешния ден ще изпратим на заинтригуваните комисари нашето решение. Имам ангажимент да бъде подсилен, с цел да стане оптимално бързо. Нашето предложение беше тримата огромни да имат идентична подсъдност. Те считат, че това би уязвило правата, съобразяваме се и оставяме единствено това да се търси наказателна отговорност единствено на основния прокурор ", добави Борисов.

" Досега, в случай че имаше сигнал против основния прокурор, негов зависещ го разследваше и му докладваше. Създаваме ново звено – самостоятелен прокурор, проверява и не рапортува на обвиняването, нито в хода на  следствие то. Той не е подвластен от основния прокурор ", разгласи министър председателят.

“Въвежда се чуване на основния прокурор в Народното събрание – за годишните доклади и на всеки 3 месеца. Благодаря на комисията, че ни дава опция да се съобразим с конституцията. Вече и съдиите, и прокурорите би трябвало да се успокоят, да си правят работата и да не се занимават с партийни каузи, за това си има политически партии. Ние сме били срещу нарастването на партийните дотации. Не можахме да създадем кворум, с цел да приемем бюджета. Когато гласувахме дотациите, се появиха 30 души. Изненадващо някои партии се интересуваха единствено от това. За мен бюджетът беше по-голям, предприятията да бъдат спокойни. Пред мен стоеше единствено едно: или одобряваме бюджета с предлагането на Българска социалистическа партия, или си търсете болшинство. Гласувахме партийните дотации единствено, с цел да можем да приемем Бюджет 2020, само че разискванията остават ”, съобщи Борисов. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР