Дунав МостАко иска да живее дълго и да е здрав,

...
Дунав МостАко иска да живее дълго и да е здрав,
Коментари Харесай

Проф. Мермерски: Царица диня пази сърцето

Дунав Мост

Ако желае да живее дълго и да е здрав, българинът би трябвало да се прекланя най-много пред плодовете, зеленчуците, гроздето, бобовите култури, меда, млякото.

Това е съвет на проф. доктор Христо Мермерски, създател на 31 книги в региона на целебното и здравословното хранене, националната и естествената медицина, написа Марица. Някои са преведени в Съединени американски щати. Книгите на професора са плод на 6 десетилетия научна работа. Описал е наличието на хранителни субстанции и детайли в 100-те най-лечебни и най-любими на българите храни, както и заболяванията, които те предотвратяват и лекуват.

Ценни препоръки за храните, които могат да ни поддържат в отлична форма, съдържа и последната книга на именития академик - „ Как да пречистим и да подмладим нашия организъм ".

Описал е в трудовете си неповторимите качества на всеки плод и зарзават, които постоянно не оценяваме. Мъдростта: " Вода гази, жаден върви! ", важи изключително за пловдивчани - живеете в обилие от плодове и зеленчуци, които постоянно пренебрегвате, постоянно от неведение, споделя проф. Мермерски.

Хранителните и лечебните качества на най-полезните плодове са показани детайлно от проф. Христо Мермерски.

Царица любеница пази сърцето и бъбреците, гони рака

Неслучайно назовават динята " пиво на пустинята ". Тя е незаместим ободрителен плод в сухи и топли региони.

Лечебните качества на динята са многочислени:

1. Действа ободряващо при висока температура.

2. От древността се употребява при мощно безсилие след прекарано тежко заболяване под формата на сбит сок от плода - " мед от дини ", с високо захарно наличие.

3. Препоръчва се при високо кръвно налягане.

4. На нарасналите стойности на калия се дължи диуретичният резултат на динята. Затова сокът <210> се употребява като ефикасно лечебно средство при инфектиране на бъбречното легенче, камъни и пясък в бъбреците, инфектиране на пикочните пътища.

5. Употребява се още против отоци при сърдечна непълнота и за тонизиране на сърдечната мускулатура. Намира приложение при възпалителни процеси на черния дроб и жлъчния мехур, както и при пясък и камъни в него.

6. Поради съществуването на огромно количество желязо и фолиева киселина диненият сок се предлага при анемии.

7. Тъй като е с ниско наличие на захароза, динята е потребна за диабетици.

8. При редица болести, в това число затлъстяване, се назначават динени разтоварващи дни.

9. Отвара от динени кори оказва диуретично деяние.

10. Консумацията на дини усъвършенства жизнеността на потребната микрофлора в червата и спомага за обособяване на холестерола от кръвта. А целулозата на плодовото месо подкрепя функционалността на стомашно-чревния тракт, което е доста потребно при запек.

11. Съдържащите се в плода витамини - С и фолиева киселина, оказват противосклеротично деяние. Затова дините са положително профилактично средства против атеросклероза при възрастни хора.

12. Дините главно се състоят от вода, разнообразни захари, витамини, минерални соли, баластни субстанции и органични киселини, които им придават характерен пресен, прелестен усет.

13. Захарите в дините са три типа - глюкоза, фруктоза и захароза. Те са доста потребни, тъй като елементарно се усвояват от организма и бързо доставят сила до жизненоважните органи.

Това е изключително значимо за бързорастящия детски организъм. Най-добре е потребността на детето от захар да се задоволи с тези плодове вместо с рафинираната бяла захар.

14. Консумацията на дини, които са богати на баластни субстанции, понижава равнището на холестерола. При липса в менюто на задоволително баластни субстанции в гънките на червата се развиват гнилостни процеси, причина за болести, в това число рак на дебелото черво.

15. Витамините, които се съдържат в дините и пъпешите, са от групата на водноразтворимите - главно С и А, под формата на бетакаротин. Витамин С поддържа здравината на кръвоносните съдове, костите и венците, подкрепя заздравяването на рани. Бетакаротините обезвреждат свободните радикали, които повреждат клетката, и евентуално по този механизъм защищават от някои типове рак. Освен това бетакаротините укрепват лигавицата на дихателните пътища и по този начин я защищават от вируси и настинки. Дневните потребности от витамин С се задоволяват с 300 грама любеница. Витамините в плодовете се усвояват доста по-добре и са по-пълноценни от синтетичните.

16. Дините съдържат и доста желязо - те са на трето място след спанака и зелената салата. В зеленчуците и плодовете желязото е с по-ниска биологична интензивност, в сравнение с в месото и жълтъка, само че също е доста потребно за децата и се усвоява елементарно.

17. Водата е главната съставна част на динята. Тя е доста скъпа, тъй като е обвързвана с глюкоза, бързо се всмуква в червата и бързо утолява жаждата. Това е изключително значимо през горещите дни, когато се потим щедро и имаме нараснала потребност от бързо усвояващи се течности.

Дините са мощен диуретик - бързо изхвърлят течностите от организма посредством уриниране, а с тях и отпадните артикули от обмяната на веществата. Ускореното обособяване на урина прочиства бъбреците, което прави дините изключително потребни при бъбречни болести.

18. Използват се сполучливо при инфекции на пикочните пътища, за лекуване и предотвратяване от бъбречно-каменна болест.

19. Добро деяние имат и при възпалителни болести на черния дроб и жлъчката.

20. Дините са освен вкусни, само че съдържат и значими биоактивни субстанции. Богати са на бетакаротини, ликопин, аденозин. Съдържат баластни субстанции, ситостерини, калий.

21. Дините са потребни за сърцето по три аргументи: високото им наличие на антиоксиданти - бетакаротин и витамин С, оказва помощ за избягването на вредите от окисляването и на холестероловите отлагания по стените на кръвоносните съдове. Големият % калий способства за намаление на кръвното налягане и е значим за положително функциониращо осъществяване на дразненията и възбудимостта на сърцето. Антитромбозното вещество аденозин пък пречи на съсирването на кръвта и уголемява коронарните съдове. Така защищава от тромбози и сърдечен инфаркт. Баластните субстанции и ситостеринът -фитостерин, съдържащ се в дините, подкрепят нормализирането на равнището на холестерина в кръвта.

22. Дините съдържат мощни противоракови биоактивни субстанции: каротиноидите бетакаротин и ликопен. Специалистите от Националния институт за рака на Съединени американски щати предлагат постоянна консумация на дини, с цел да имаме задоволително " ловци " на радикали в кръвта си и да се предпазваме от рак.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР