Дунав МостМного хора напуснаха региона. Вече не останаха дори читавиобщи

...
Дунав МостМного хора напуснаха региона. Вече не останаха дори читавиобщи
Коментари Харесай

Родопчанин: Ако вземам 1500 лева, никога нямаше да напусна България

Дунав Мост

„ Много хора напуснаха района. Вече не останаха даже читавиобщи служащи, камо ли майстори. Принудени бяхме да наемаме хора, които не знаят какво е отвес ”.

Това са думи на строител, с бригада, събрана от „ прът и въже ”, както се показва, пише 24 Родопи. Включил се като подизпълнител по време на огромното саниране на здания в страната. Той приказва за Родопите.

Офертите

От 560 до 1000 лв. са офертите за работа в Кърджали, в частта им „ заплащане на труда “. Търсят се шивачи, касапи, лекари, учители,секретарки, служащи за фабрики, бензиностанции, заведения за хранене…

Има и такива обаче, които са с в действителност „ европейски числа ”.От 3 до четири бона и половина предлага транспортна компания от Германия.

5 000 лв. е офертата за инженери, още веднъж на Запад.

Десетки са свободните позиции на пазара на труда в Смолянско в края на лятото. Офертите пък отразяват действителностите и дават отговор на въпросите с демографския срив и обезлюдяването в района, които са с едни от най-интензивните темпове в страната.

650 лв. е предлагането за здравна сестра. Зареждач на лавици със стока в супермаркет пък ще получава 1100 лв.. В Смолянско се търсят от медици до шлосери и водачи. Най-примамливите предложения още веднъж са от чужбина.

Търсят се арматуристи, кофражисти, бояджии, оператори на машини, като възнаграждението приблизително е в размер от 1600 лв.. Топ офертите за служащи на трудовия пазар в Европейски Съюз са за заварчици и бояджии на корабни корпуси, като предлаганите хонорари са 3 200 лв..

И тук разумният въпрос е: Защо да ставаш медицински експерт като за боядисване с четка се заплаща близо пет пъти повече?

„ Кварталът на огромните къщи ”

Десетки еднофамилни здания са в строителен режим по хълма край пътя за „ Маказа ” в Чернооченско. Пътят към границата, която са прекосили хиляди младежи от Източните Родопи, с цел да съграждат вкъщи.

Това е извън. Това виждат очите ни. Хора рядко се движат по пътя. Но пък бръмчат коли.

„ Преди няколко години тук бе единствено моята къща. Сега вижте какво става ”, демонстрира с ръка десетките градежи дъртак. Всички млади са зад граница, прецизира. Тук са единствено възрастните хора. "

Като на война, в която отбранителните сили са в сърцата и положителните планове на прегърбените от годините хора.

Всички млади са зад граница. Местните споделят, че 99 на 100 от тях са заети в строителството. Десетки пък са случаите. Много гастарбайтери от Родопите умират на работните си места, до момента в който се пробват да съградят своята „ дребна Европа ” вкъщи.

„ Спиране няма там работата. Изцеждат ги до дъно. Както паякът като хване мухата, по какъв начин я изсмуква. Това, което вършат те, аз не бих го направил. Вдигат едни огромни къщи, без да мислят за бъдещето. След 20 години какво ще е тук? И моят наследник е зад граница. Къща на четири етажа строи, а има едно дете. Чудя му се просто ”,казва пенсионер, който постепенно върви по нагорнището с торбичка и подаващ се самун от нея.

По баира към огромните къщи, които са в градеж, до момента в който притежателите им градят в Западна Европа.

Кога ще се изпълнят?

Разбитите домове от Европа

Тридесет години след прехода работата в чужбина е една от другите възможности, с цел да оправи човек живота си и да живее по-нормално. Всеки търси метод да оцелее откакто страната не прави нищо, с цел да усъвършенства стандарта му на живот.

Изход хората виждат в гурбета в чужбина. Трудно се взима решение за сходна стъпка, би трябвало да се разделиш със фамилията си, оставащият тук да поеме грижите за него и най-страшно е, че отиваш някъде, където всичко ти е непознато, където не си в свои води. Другият риск е, че можеш да съсипеш фамилията си…

 „ Дай ми 1500 лв. и… ”

„ Ако минималната работна заплата в нашия край бе 1500 лв., то аз в никакъв случай нямаше да напусна България. Защо ми е да се гъча с няколко души в една квартира, да работя до обратен тласък, да бъда все надалеч от фамилията ми?

Вадя по към 3500 лв., само че вкъщи и с половината можех да се оправя. Децата ми порастват без мен. С всичко се оправя дамата. Научи се да кара колата, води ги на учебно заведение, на градина. Когато някое заболее, тя се оправя сама.

Ако стане проблем в жилището - отново сама, с колата - отново сама. Това не е семейство. Не може по този начин. Не мога, а и не желая да дойдат тук и да водят подобен живот. Прекалено дълбоки корени са пуснали. Целият живот на децата е вкъщи им. Но, в случай че аз и жена ми получавахме, най-малко, по 1500 лв. на месец, в никакъв случай, но в никакъв случай не бих бил надалеч от тях.

По-малко щяхме да получаваме в сравнение с зад граница, само че щяхме да сме си вкъщи. Смятам, че с общ приход от към 3000 лв. на месец нещата щяха да са напълно разнообразни ”, споделя мъж само че 40 години.

Строителен служащ. Един от положителните, доста положителните. Все по-малко има такива в Родопите, а не стопира да се строи.

За неизнеслите се с задачите си фамилии, към момента има вяра да се завърнат. За каквито и вложения да се приказва, всичко опира до заплатите. С тяхното нарастване ще се върнат и фрагментите, читавите.

„ Оператор на машина в цех в Родопите влиза в пандиза загодина поради продажба на хероин ”-такива вести из нашенско. Такива иработници.

„ Недостигът на висококвалифицирана работна ръка енай-големият проблем в района. Буквално сме били принудени да наемаменеграмотни хора, които даже и молбите си за постъпване на работа не могат данапишат сами. На тези хора им се поверяват машини за няколко милиона лв. “, казва истината в прав текст шеф в цех.

Вместо това: Орязахани бонусите!

„ Орязаха ни
бонусите. В предишното са. Работиш изключително - получаваш отплата. Да, но компенсацията не ми заплаща сметката в магазина. Тази отплата е с почивен ден, само че когато те преценяват. Става все по-зле. Заплатите не порастват. Продажби и експорт има-пари не! ”, обрисува обстановката в огромно дружество в Източните Родопи чиновник с близо 10-годишен стаж.

Може би, въпреки всичко, има светлина в тунела.

Огромен дефицит на работна ръка. Рано или късно заплатите би трябвало да тръгнат нагоре. В противоположен случай - в България остават единствено партийните бачкатори, търси се импорт на чиновници от Третия свят, или се мести производството в друга страна.

А кой ще заплаща налози?

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: