Думите са на Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в

...
Думите са на Делян Добрев, бивш министър на енергетиката в
Коментари Харесай

“Конструктивната опозиция” направила това, което искали управляващите. ГЕРБ призна, че мораториумът е бананова кора?



Думите са на Делян Добрев, някогашен министър на енергетиката в кабинета “Борисов 1”. Темата - мораториумът върху повишаването на цените. Решението провокира полемики и рецензии, а някои даже обявиха, че импортираното от ГЕРБ предложение е било бананова кора, на която се е подхлъзнала новата власт.

Решението бе взето след гласоподаване в Народното събрание в средата на декември 2020 година Според него до 31 март ще бъде арестувано изкуствено повишаването на цените. Експерти се притесняват, че това обаче ще докара до шоково повишаване. Властта твърди, че до такова няма да се стигне. Планът е в идващите три месеца със замразени цени да се проведат серия от срещи с енергийни специалисти, с които да се търсят действителни механизми преодоляване на цените като част от тях към този момент започнаха. След мораториума цените на тока и парното ще се подвигат единствено в краен случай и след разбор, увери на няколко пъти министър председателят Кирил Петков.

Решението в средата на декември беше взето съвсем единомислещо, със 186 гласа " за ", 2 " срещу " и 2 " въздържали се. Сиреч и депутатите от ГЕРБ. Оказва се, че макар мнението на енергийния специалист и някогашен министър Делян Добрев, който дефинира решението като “много глупаво”, другояче безапелационната “конструктивна опозиция” правила това, което желали ръководещите.

А другояче - съгласно депутатът от “Продължаваме промяната” Андрей Гюров мораториумът върху цените на тока и парното може да бъде вдигнат по-рано от планувания период. Сериозно желание на групировката е и да бъде заменено управлението на Комисията за енергийно и водно контролиране. Трябва да бъде изработен конкурс за ръководител на КЕВР.

“Искаме да създадем настоящ и работещ регулатор, който да регистрира ползите на всички по веригата в тази енергийна система. Ако изберем тези хора и те са самостоятелни и честни хора, те ще могат да работят в полза на гражданите”, съобщи Гюров пред Нова телевизия.

Той сподели, че не е виждал писмо от Азербайджан, в което се упорства за търсене на отговорност за приключване на информация от контракта.

“Работим в посока освен да не загубим, само че и да увеличим доставките на азерски газ, който е 60% по-евтин сега. Въпросът е по какъв начин да диверсифицираме системата. Работим за благоприятни условия да получаваме по-големи количества газ. Толкова колкото можем да получим при наличната инфраструктура”, изясни Гюров.

ФрогНюз напомня, че това стана ясно след среща сред премиера Кирил Петков и гръцкия му сътрудник Кириякос Мицотакис, на който бе дадена поръчка, че ще се работи в посока доставка на по-евтин газ от Азербайджан, който обаче няма по какъв начин да пристигна поради незавършена инфраструктура. Тогава бе доказано, че строителството на газовата връзка сред България и Гърция няма да завърши до края на 2020 година, какъвто беше срокът съгласно контракта.

От ГЕРБ желаеха ДАНС да стартира следствие за приключването на информация по контракта с Азербайджан и подозренията, че някой се пробва да банкрутира “Булгаргаз”.

“Не мога да разясня потреблението на службите в един подобен търговски спор”, съобщи Гюров.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР