Думите на Владимир Путин, че руските войски в Луганска област

...
Думите на Владимир Путин, че руските войски в Луганска област
Коментари Харесай

Ще поеме ли руската армия този риск?

Думите на Владимир Путин, че съветските войски в Луганска област би трябвало да " почиват и да покачват бойните си качества ", може да значат заповед на съветския президент тези елементи да създадат оперативна пауза. Този акцент слага в днешната си сводка Институтът за военни проучвания на Съединени американски щати (ISW) за обстановката на фронта, съобщи News.bg.

Според специалистите на ISW " обществените изказвания на Путин евентуално приказват за неговата угриженост за положението на войските на фона на периодическите недоволства в Русия от метода, по който се отнасят с тях ".

Институтът за проучване на войната акцентира, че войските, които са се сражавали в Северодонецк и Лисичанск, евентуално в действителност се нуждаят от забележителен интервал на отмора и превъоръжаване, преди да могат да възобновят настъпателни интервенции. " Не е ясно обаче дали съветската войска ще се съгласи да поеме риска да даде на евентуално изтощените си войски такава оперативна пауза, каквато би била задоволителна за възобновяване ", означават специалистите на ISW. Институтът за проучване на войната цитира изказванията на някогашния съветски пълководец Игор Гиркин (Стрелков), деен участник в боевете в Донбас през 2014 година и " министър на защитата " на самопровъзгласилата се Донецка национална република, като образец за рецензиите, които се чуват в Русия.

В отчет на ISW се споделя, че Гиркин още веднъж се е нахвърлил върху съветското военно управление, като е сложил под въпрос военното значение на завладяването на Лисичанск и е декларирал, че съветската войска е платила прекомерно висока цена за града. Гиркин счита, че украинската отбранителна тактичност е била ориентирана към нанасяне на оптимални вреди на съветските войски, а Кремъл всъщност е приел борбата при изискванията на Киев.

" Забележително е, че мнението на Гиркин за военните неточности на съветската войска съответствува с множеството от заключенията на ISW (и други западни организации и експерти). Това навежда на мисълта, че той и някои други военни блогъри не престават да вършат обществени оценки на обстановката и прогнози, без значение от линията на Кремъл ", написа Институтът за проучване на войната в този случай.

Руската редакция на BBC събира цитати от военни специалисти за завладяването на Лисичанск. Според тях завладяването на Лисичанск и Северодонецк е неоспорим триумф на съветската войска, само че той е реализиран с цената на доста жертви и напълно не подсигурява победа на Кремъл във войната против Украйна.

Нийл Мелвин, Кралския институт за отбранителни проучвания (RUSI): " Това е тактическа победа за Русия, реализирана на висока цена. " " Отне им 60 дни, с цел да съумеят - това е доста постепенно. Мисля, че руснаците ще разгласят безапелационна победа, само че главната борба занапред следва. "

Бившият шеф на RUSI Майкъл Кларк, декларира, че макар триумфът на съветската войска, тя е по-изтощена от украинската и е платила доста висока цена за тази победа.

Филипс О'Брайън, професор по стратегически проучвания в университета " Сейнт Андрюс " показва, че руснаците са принудени непрекъснато да минават във фронтално нахлуване поради украинските отбранителни дейности с подготвени и добре снабдени бранители. Точно от това се нуждаят украинците, с цел да понижат съветските сили.

Роб Лий, старши помощник в Института за външнополитически проучвания в Съединени американски щати и някогашен морски пехотинец, споделя, че даже и Путин да показа това като триумф, само че от позиция на цялостната обстановка това не значи, че Украйна ще би трябвало да капитулира или да се подчини в близко бъдеще.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР