Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат

...
Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са в резултат
Коментари Харесай

Иво Христов: Думите на Дачич са заради нескопосано изказване на Борисов

”Думите на сръбския външен министър Ивица Дачич са вследствие на едно нескопосано изявление на Бойко Борисов, което демонстрира в каква степен упоритостите на господин Борисов да бъде представител, омиротворител и европеизатор на Западните Балкани са илюзорни ”.
Така евродепутатът Иво Христов разяснява проблема със създалото се дипломатическо напрежение сред България и Сърбия

Повод за изказването на Дачич бяха думите, които българският министър председател сподели на форума за Западните Балкани в Познан. На въпрос на " Хоризонт " по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Балканите номинирането на испанеца Жозеп Борел за висш представител на Европейски Съюз за външната политика, при изискване че Испания не признава независимостта на Косово, Борисов отговори: " В момента, в който се заеме даден пост, последното, на което имаш право, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Така че, с цялото ми почитание, само че в случай че той стане - това че Испания не признава Косово не значи, че другите, които сме го признали, нали, все едно неговото мнение ще е меродавно… ".

Той разяснява и обстановката в Европарламента: " Това, на което станахме очевидци, е една договорка сред Франция и Германия, прикрита като междупартийно съглашение сред ЕНП, доминирана от германците и групата на либералите, доминирана от френски депутати от квотата на господин Макрон. Факт е, че кандидатурата на Урсула фон дер Лайен е неубедителна даже и в редиците на ЕНП. Тя не е политик с блестящо европейско минало, а по-скоро с неубедително минало в националната политика. Така че договорката може и да не се случи ", сподели Иво Христов.

" Европейският съвет сплотява държавните водачи на страните членки на Европейски Съюз и в него постоянно се вземат главните решения, както в тази ситуация с разпределението на постовете. Този орган сподели на Европарламента, че е непотребен и спусна една контрактувана договорка за одобряване и погази правилото на водещите претенденти, който целеше да сътвори някакво сходство на либералност в избора ", добави той.

Според него е нужна промяна на европейските институции и съществена крачка е " сдобиването на Екологичен потенциал с право на законодателна самодейност ".

По думите на Христов изборният развой в България е бутафорен, бизнесът е изцяло подвластен от страната и има съвсем цялостен надзор над медиите, " само че всичко това се прави под знамето на антикомунизма - знаете Борисов постоянно напомня за дядо си, за атентата в църквата " Св. Неделя " и така нататък ".

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР