Думите на Рей Уайз като Лейланд Палмър със сигурност тежаха

...
Думите на Рей Уайз като Лейланд Палмър със сигурност тежаха
Коментари Харесай

Имало едно време в Туин Пийкс, България

" Думите на Рей Уайз като Лейланд Палмър сигурно тежаха повече от тези на татко ми ". Така писателят, актуален актьор и създател на кино блога movies.bg Антон Терзиев дефинира въздействието на " Туин Пийкс ", тръгнал по малкия екран, когато той е още младеж - при започване на 1992 година Ако пост-комунистическа България наподобява малко на объркания и некомуникативен Дъги Джоунс от новия сезон, то сериалът сякаш оказва помощ на младите да се ориентират в новото пространство, най-малко откъм поп просвета.

" Имаше голямо любознание към пропуснатото през цедката западно " нещо " и то към всеки подробност - обноски, облекла, прически, коли, всичко това се гледаше под лупа ".

В отсъствието на други нетрадиционни сериали преди и по време на излъчването му, " Туин Пийкс " се трансформира в мейнстрийм в България. Той е даже прекомерно евентуално първият американски сериал, предаван по малкия екран или най-малко първият, който е по-особен като род.

" Трудно е да се разграничат личните от общите мемоари за сериала, само че в действителност имаше необикновен хайп ", споделя Терзиев, чиято нова галерия открива на 7 септември в Червената къща. " От настояща позиция е ясно, че е бъгвал съществено школуваните в квадратен натурализъм усещания. Беше нещо непознато и непознато. И най-много безусловно неясно и поради това очарователно. Шерилин Фен и Медхен Еймик изглеждаха недостижимо и мъчително секси за душeвността ми. Спомням си и някакво мрачно въздействие, като поощрение да навляза в територии, където нищо не е в мой надзор – a и си бях прихватлив към страхове. Реалността във кино лентата приличаше на позната (от други филми) действителност, само че неясно усещах, че това е мимикрия и нямам никакви ориентири. Спомням си, че това беше по едно и също време с травматично и хипнотично влияние. "

И въпреки всичко, не е ли необичайно, че хуморът и действителността на сериала малко по-абстрактни, с цел да бъдат възприети на всеобщо? " Абстрактно? По това време всичко изглеждаше нереално ", споделя кинокритикът Анита Димитрова от в. " Сега ", която не е сигурна дали известността му фактически е опразвала улиците. " Улиците така и така си бяха празни и голи. " Но сигурно сериалът е първа сериозна среща на българската аудитория с Дейвид Линч – филмите му до тогава са познати измежду стеснен кръг киномани. " Преди това " Диво сърце " участваше на " Кинопанорама " и го даваха в някои кина, само че нямаше доста хора. "

Според кинокритикът на " Капитал " Янко Терзиев " Туин Пийкс " отключва изчезнал до тогава сегмент: издаването на книги, основани на продукции. " Дневникът " на Лора Палмър и " автобиографията " на Дейл Купър излизат още през същата 1992 година и то в близо стохиляден тираж.

Покрай завръщането на сериала през последните месеци двете книги бяха преиздадени от " Бард ", а на български към този момент е преведено и обемното издание " Тайната история на Туин Пийкс ".

 Според кинокритикът на
Според кинокритикът на " Капитал " Янко Терзиев " Туин Пийкс " отключва изчезнал до тогава сегмент: издаването на книги, основани на продукции.

Освен нови въпроси и полета за интерпретация, новият сезон донесе и голям брой нови персонажи. В актьорския състав като дясната ръка на героя на Дейвид Линч (като шефа на ФБР Гордън Коул) е познатата и като певица Криста Бел, която ще има концерт на 17 ноември в Sofia Live Club. Евтините билети за него са към този момент разпродадени.

" Бях на 12-13 години, таман бях разкрил Стивън Кинг и петдесетарския рокендрол. Освен това живеех в покрайнините на приблизително дребен град, който, макар културните другия, не беше толкоз друг от Туин Пийкс ", споделя Цветан Цветанов, уредник на концерта на 17 ноември, също по този начин радиоводещ на предаването по БНР " Аларма " и съществена фигура зад едноименна платформа, под чиято шапка през последното десетилетие бяха извършени десетки ъндърграунд събития.

 Предимно познатата като певица Криста Бел в кадър от новия сезон на сериал. Зад нея - портрет на Франц Кафка, в офиса на ФБР, една от многото литературни препратки на Дейвид Линч
Предимно познатата като певица Криста Бел в кадър от новия сезон на сериал. Зад нея - портрет на Франц Кафка, в офиса на ФБР, една от многото литературни препратки на Дейвид Линч

" Да, повсеместност имаше. Когато имаш задоволително ярка персонажна система и задоволително количество врязващи се в съзнанието реплики, можеш да прокараш и най-абстрактната концепция измежду най-конвенционалната аудитория. Но може би не е единствено това. Не бива да подминаваме и обстоятелството, че " Туин Пийкс " се появи в едни години (не единствено в тукашен, само че и в световен план), когато и " стандартната аудитория " не беше това, което през днешния ден назоваваме " стандартна аудитория ". Имаше глад/жажда/любопитство за други светове/измерения - нещо, което поотмря с развиването на технологиите и всеобщата досегаемост и пренаситеност. Имаше и съзнателна, и подсъзнателна потребност, а и наслаждение от срещата с Непознаваемото - също много друго чувство от днешната повсеместна конфигурация да си мислим, че знаем всичко и че можем да имаме всичко единствено с няколко кликвания. "

 Част от зина на Мартина Вачева
© Мартина Вачева, https://www.behance.net/martinavacheva

Част от зина на Мартина Вачева

За 29-годишната Мартина Вачева, тазгодишният притежател на премията за модерно изкуство БАЗА, сериалът е част от израстването й като художничка: през 2015 година тя прави зин, отдаден на героите от поредицата.

Впоследствие те са част и от дебютната й галерия " Сериалити ", в която пресъздава разнообразни персони, трансформирали се в поп-културни знаци. За нея скъпото е в " яркия образен език, напомнящ ми на оживяла сюрреална картина от сънищата, който пресъздава тематиката за двустранния темперамент на човешката природа - за положителното и за злото, за забележимото и скритото, за всичко това, което крие богатата човешка душeвност, само че виждаме единствено една дребна част от нея, тъй като останалата остава надълбоко заключена в едно друго измерение, което крием. Това е нещо, което остава настоящо и постоянно във времето просто го припознаваме в разнообразни форми. "

В България сериалът се излъчва по HBO. Финалният двучасов епизод на третия сезон се чака на 3 септември.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР