Думите на отговорника за националните отбори в БФС Георги Иванов

...
Думите на отговорника за националните отбори в БФС Георги Иванов
Коментари Харесай

Стилиян Петров осъди думите на Гонзо за тъмнокожите играчи, шефът в БФС се оплака от неразбиране - Футбол

Думите на отговорника за националните тимове в БФС Георги Иванов - Гонзо, че в селекцията ни няма място за играчи с по-тъмен цвят на кожата провокираха бурни реакции.

Екскапитанът на " лъвовете " Стилиян Петров осъди дискриминационното изявление на Гонзо. Самият Иванов също внесе колорит в направеното изявление, само че камъкът към този момент беше хвърлен.

Според Стилиян изявлението на Гонзо отразява " гнилата и профан просвета, която съществува измежду ръководителите на футбола ни през днешния ден ".

" Наистина съм шокиран и тъжен от думите на техническия шеф на нашата футболна федерация, които съдя по най-категоричен метод. Това, че някой може да има вяра в сходни неща, е изцяло неправилно, само че върховен началник на организация с такава отговорност и въздействие да счита, че сходно дискриминативно изявление е задоволително, е просто върхът на парадокса. То отразява гнилата и профан просвета, която съществува измежду ръководителите на футбола ни през днешния ден.

Футболът би трябвало да е за всички. Всеки би трябвало да се усеща добре пристигнал. Възможностите би трябвало да се дават въз основа на гения и заслугите, а не на родословието. Футболът има силата да сплотява общностите, само че този метод на мислене предизвиква разделянето и негативизма в нашата игра.

Нашата федерация проваля толкоз доста хора поради един малочислен хайлайф, който безмилостно преследва персоналния си интерес.

Много се гордея, че съм българин и че съм представлявал страната си на интернационалната сцена. И да, България би трябвало да работи, с цел да има повече български деца, които професионално да се занимават със спорт и да вземат участие в националните тимове, само че не посредством дискриминация.

За страдание, мненията на техническия шеф на БФС съществено уронват репутацията на нашата страна и на нашия народ. Те показват подправен облик на България и това доста ме наранява. Аз знам кои сме. Ние не сме хората, за които тези дискриминативни думи са нещо обикновено, нещо в реда на нещата.

В днешния свят, в който интернационалните връзки са толкоз значими, това нанася сериозна щета. Например ФИФА и УЕФА са двете организации, от които би трябвало да получим поддръжка, с цел да подобрим футбола си. Те обаче мощно разпространяват смисъла на антирасизма и биха сметнали за невероятно да работят с нашата федерация. Цялата ни футболна общественост губи поради няколко необразовани индивида.

Това акцентира различен аспект на техния мироглед. Те са доста изолирани и нямат интерес да схващат другите. Докато другите федерации по света непрестанно вкарват нововъведения, развиват се и следват най-новите трендове, нашата федерация и футболът са затънали в предишното. Продължаваме да изоставаме от ден на ден и повече.

Нуждаем се от незабавна смяна. Притеснен съм, че нашият футбол доближава точка, от която няма връщане обратно. Че ще останем обратно вечно. Нуждаем се от управление, което желае да притегли всички, отворено е за чуване и предизвиква най-хубавото, без значение дали става въпрос за хора или хрумвания, откъдето и да идват те.
Нека желаяме смяна в този момент, с цел да има по-добро бъдеще за българския футбол ", написа Стилиян във Facebook.

Самият Гонзо, очевидно компрометиран от публичната реакция на дискриминативните си слова, внесе прочут колорит в изявлението си, като съобщи, че то е интерпретирано неправилно и извадено от подтекста.

" Принципната ми позиция е ясна – в българския народен тим би трябвало да играят футболисти с български генезис и българско съзнание, без значение дали са родени в страната или не. Заставам зад думите си, че желанието ми е да виждам България с български играчи и имам вяра, че футболната общност ще се съгласи с това.

Наясно съм, че репликата ми може да бъде интерпретирана по всевъзможни способи, изключително когато е извадена от подтекста, само че за мен е значимо да се направи разлика сред клубни и национални тимове. Докато в клубните можеш да трансферираш футболисти от целия свят – нещо, което и аз съм правил като шеф, в националните става дума за идея, която няма по какъв начин да бъде купена или подправена ", съобщи Иванов.

Запитан дали думите му касаят и футболисти, които не са артикул на българските школи, техническият шеф на БФС акцентира: " В никакъв случай! Както знаете, в националните тимове към този момент играят състезатели, израснали в чужбина, като да вземем за пример даже сега се стараем да оформим документите на Лукас Петков от Бундеслигата.

Има и още много играчи, които имат български корени, и които следим. Всички те са добре пристигнали, тъй като са наясно какво значи България, а и съм уверен, че българската аудитория ще ги одобри.

Тъй че изрично не става въпрос за расово или етническо разграничаване, а за момчета, които схващат цената на националната фланелка ", разяснява някогашният централен нападател.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР