“Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на

...
“Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно изразяват фиксациите на
Коментари Харесай

Българската 2021 в думи: Изчегъртване, чекмедже, преценям и антиваксъри

“Думите, които излизат напред в класацията, безпогрешно показват фиксациите на нацията през 2021 година - коронавирус опасността и политическата смяна. Акцентът е върху първата, само че и при двете е маркиран спорът, надлежно сред ваксъри и антиваксъри, и сред остарялата и новата власт “, споделя доцент Георги Лозанов, член на журито на акцията.

Такова изследване се прави за пръв път у нас. То идва на фона на в действителност бурна година що се отнася до битката с пандемията от COVID-19 и политическата рецесия, която обхвана България през 2020 година и докара до три следващи парламентарни избора през 2021 година и неспособност за сформиране на държавно управление до ноември.

“Изчегъртване” бе употребявано като дума от Слави Трифонов в изявлението му при Петър Волгин. От тогава от ГЕРБ си я харесаха и думата стана част от цялата предизборна акция на групировката. Говорейки за ГЕРБ и водачът й Бойко Борисов, не изненада, че измежду топ 10 на най-използваните думи за 2021 година е и “чекмедже”. Спомняме си добре, че абсурдът с някогашния министър председател се трансформира в един от лайтмотивите на митингите против държавното управление през 2020 година, а опасенията, че пачките евро и кюлчетата злато в чекмеджето в премиерската спалня са същински и са резултат от корупционни закононарушения. Прокуратурата по този начин и не е стигнала до дъното на случая.

“Промяна” и “избори” също се промъкват измежду най-използваните думи за 2021 година И това не е по никакъв начин инцидентно. На фона на появилия се нов политически план на Кирил Петков и Асен Василев “Продължаваме промяната” това се трансформира в необятно употребен израз в границите на последната за годината предизборна акция. Партията след това се подреди преди всичко, а сега е част от съдружното държавно управление в страната.

Думата “избори” пък е най-използвана поради поредицата от… избори, през които мина страната ни. Безпрецедентно жителите отидоха три пъти до урните в границите на единствено една година. а 14-ти ноември пък изборите бяха за пръв път 2 в 1. Тогава жителите гласоподаваха за парламент и президент.

Шеговитото “Всеки самичък си преценя” във връзка с имунизацията против COVID-19 пък се трансформира в израз на годината. За това не е и изненадващо, че думата “преценям” (правилната форма е “преценявам”, бел.ред.) се трансформира в една от най-използваните за миналата година. Личната преценка във връзка с имунизацията, спорната информация и изчезналата акция подредиха страната ни на последно място по брой имунизирани в Европейския съюз.

Причината? Многото антиваксъри. Това също е една от най-използваните за 2021 година думи. Антиваксърските настроения у нас се подкраждаха от специалисти със противоречиви пълномощия и спорни отзиви от народен ефир. Последната акция на антиваксърите пристигна при митинга пред Народното събрание, проведен от партия “Възраждане”.

Демонстрацията бе против “зелените сертификати”, а също така се стигна и до конфликти с полицията, откакто протестиращите се пробваха да нахлуят в постройката на Народното събрание.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР