Думата раса да бъде извадена от конституцията и да бъде

...
Думата раса да бъде извадена от конституцията и да бъде
Коментари Харесай

В Германия: Защо искат да премахнат думата раса от конституцията

Думата " раса " да бъде извадена от конституцията и да бъде сменена със възбрана за дискриминация " по расистки аргументи ". Това оферират ръководещите в Германия и търсят болшинство за пробутване на поправката.

Сега член 3 на Основния закон гласи: “Никой не може да бъде поставян в неравностойно състояние или миропомазан поради своя пол, народност, раса, език, татковина и генезис, убеждения, религиозни или политически възгледи. Никой не може да бъде поставян в неравностойно състояние заради увреждането си. " А в бъдеще член 3 би трябвало да гласи: „ Никой не може да бъде поставян в неравностойно състояние или миропомазан по расистки аргументи.”

Настоящата дефиниция не дава отговор на днешната действителност

Според критиците, актуалната дефиниция в конституцията основава чувството, че съществуват човешки раси. Трябва обаче да се означи, че създателите на Основния закон от 1949 година са желали да дадат явен сигнал против расовата фикс идея на нацистите. Добронамерена дефиниция, само че все още е определяна като несъответствуваща.

Още през есента ръководещата коалиция реши да извади “раса” от Основния закон. Всички оферти за различни формулировки до момента бяха отхвърлени. Сега правосъдната министърка Кристине Ламбрехт и вътрешният министър Хорст Зеехофер се сплотиха към това предложение, дефинирано от самата Ламбрехт.

За конституционно изменение е належащо болшинство от две трети в Бундестага и Бундесрата - двете камари на немския парламент. Не е ясно дали то ще бъде реализирано. Според “Шпигел” политици от ХДС и ХСС поддържат друга дефиниция, съгласно която никой не би трябвало да бъде дискриминиран поради “предполагаемата си раса”.

Дискриминацията не всеки път е умишлена

Зелените също са сериозни към препоръчаната смяна. Формулировката може да се пояснява по този начин, като че ли в бъдеще ще бъде неразрешена единствено умишлена дискриминация, съобщи представителката на Зелените Катя Койл пред " Шпигел ". Следователно съществува риск обсегът на отбраната на конституцията даже да стане по-малък вследствие на изменението.

Германският институт за човешки права също отхвърля контрактуваната дефиниция, защото тя се концентрира прекалено много върху мотивацията на дискриминиращия. „ Съществува дискриминация, даже когато тя не е резултат от предумисъл ", съобщи представител на института пред правния уебсайт Legal Tribune Online през февруари.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР