Думата небостъргач е използвана за описване на висока сграда за

...
Думата небостъргач е използвана за описване на висока сграда за
Коментари Харесай

Каква е историята на първия съвременен небостъргач в света

Думата " небостъргач " е употребена за разказване на висока постройка за първи път по време на строителния взрив, разразил се в доста градове на Съединени американски щати в края на 19 век. Първите модерни небостъргачи са дело на американците, само че доста преди тяхното битие към този момент има сходни здания, напомня ни Amusing Planet.

В пустинния град Шибам в Йемен има жилищни структури от тиня, високи до 10 етажа, издигнати през 13 век. В Сан Джиминяно, в италианския район Тоскана, е имало повече от 70 кули, високи близо 61 метра, издигнати преди 15 век.
 Най-високият небостъргач в Европейски Съюз към този момент е във Варшава
Най-високият небостъргач в Европейски Съюз към този момент е във Варшава

Сградата e висока 310 метра

Първият актуален небостъргач

По време на икономическия разцвет, в последните години на 19 век идва напредъка в строителните технологии. Той е изключително забележим в Америка. Сградите стартират да порастват на височина и терминът " небостъргач " се ползва за високите структури със стоманена рамка.

И по този начин, издигнат е първият небостъргач. Това се случва в Чикаго през 1885-а година и съставлява постройка със скелет от стоманени колони и греди, а не от солидни зидани стени, както е през днешния ден.

Сградата е проектирана от проектант Уилям Льо Барон Джени и се трансформира в знаменит аркитектурен шедьовър. Жилищната постройка е огромно софтуерно усъвършенстване, което диктува строителството на небостъргачи десетилетия напред.

В дизайна на Джени стените за първи път са тънки, тъй като натоварването на постройката се поема от стоманената рамка. Именно това разрешава небостъргачите да бъдат по-високи и по-леки от зиданите им събратя с идентични размери и височина.
 Луксозен апартамент на върха на небостъргач в Ню Йорк си търси покупател против $169 милиона
Луксозен апартамент на върха на небостъргач в Ню Йорк си търси покупател против $169 милиона

Тази цена е близо двойна на цената, за която е бил платен през 2016-а

Сградата носи името The Home Insurance Building и тежи единствено една трета от това, което би тежала една зидана постройка.

По-малко от 10 години след завършването на The Home Insurance Building, в Чикаго към този момент има 12 небостъргача с височина сред 16 и 20 етажа, компактно струпани в центъра на финансовия квартал. Те бързо се трансформират в туристическа атракция освен поради гледката, която дават от горните си етажи, само че и като атрактивни обекти сами по себе си.

Но до момента в който доста от постройките, въодушевени от първия актуален небостъргач в света, към момента стоят на мястото си, източникът на самото ентусиазъм е опустошен през 1931-а година, с цел да се направи път за различен небостъргач - Field Building. Той се извисява от мястото си до през днешния ден.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР