Думата не“ таи в себе си огромна силна, но за

...
Думата не“ таи в себе си огромна силна, но за
Коментари Харесай

Силата на думата „не“

Думата „ не “ таи в себе си голяма мощна, само че за жалост за доста хора тя остава скрита - те се опасяват да я споделят.

Най-голямото предизвикателство пред нейното потребление произлиза от концепцията, че когато споделяме „ не “ изглеждаме груби и неотзивчиви. В същото време, казването на думата „ да “ се приема за самоуверено и общително. Истината обаче е, че изричането на „ не “ изисква огромна храброст и почитание към другия. Така показвате, че не сте подготвени да поемете даден ангажимент, в случай че не можете да го извършите по-възможно най-хубавия метод.

Следващия път, когато сте изкушени да кажете автоматизирано „ да “, не забравяйте, че от време на време е по-добре за всички, в случай че отговорите с „ не “. Ето и няколко аргументи думата „ не “ да бъде толкоз мощна:

1. Не носите отговорност за всичко и всеки

Ако сте един от тези хора, които обичат да извършват непознатите стремежи, може да чувствате, че имате отговорност да казвате „ да “ на всичко и на всеки. Истината е следната: вашата работа не е да вършиме другите щастливи и не всичко е ваша отговорност. Никога няма да се харесате на безусловно всички, а поемането на прекомерно доста задължения едновременно може да ви попречи да ги извършите по първокласен метод. Изберете няколко значими за вас неща и концентрирайте цялото си внимание върху тях, като казвате „ не “ на всичко, което е от второстепенно значение.

2. Какво мислят другите за вас не е ваша работа

Спрете да казвате „ да “ непрекъснато, единствено тъй като мислите, че това ще накара хората да ви харесват. Това просто няма да се случи. Хората ще си изградят несъмнено мнение за вас без значение от това, което казвате. Повечето от техните хрумвания за вас ще бъдат учредени на това, което самите те проектират като ваша еднаквост, в сравнение с нещата, които вършиме и казвате. Така че не се опасявайте да казвате „ не “, когато смятате за добре. Вашата единствена отговорност в тази ситуация е да бъдете верни на себе си.

3. Знаете какви са вашите цели

Фактът е, че само вие знаете какво е в действителност значимо за вас. По тази причина не би трябвало да позволявате на никой различен да дефинира вашите цели. Ако сте си задали избрана цел, която преследвате, отговарянето с „ да “ на всичко ще докара до дълготрайно отчаяние и непрекъснато отсрочване на нейното осъществяване. Вие знаете какво е най-важно за вас точно тези цели ще ви покажат по кое време би трябвало да кажете „ не “ и по кое време „ да “.

4. Трябва да поемете отговорност за себе си

Ние нормално одобряваме отговорностите като обещания, които даваме на други хора, само че в действителност те включват и това, което сме дали обещание на себе си. Всичко, което вършим, би трябвало в последна сметка да бъде подвластно на отговорността, която носим за себе си.

5. Имате право да живеете живота си по този начин, както желаете

Най-вероятно познавате много хора, които се пробват да ви споделят по какъв начин да живеете живота си, да управлявате бизнеса си и да гледате фамилията си. Важно е да помните, че имате един живот и че метода, по който ще го изживеете, зависи само от вас. Понякога, да кажеш „ не “ значи да живеете по този начин, както желаете, а да кажеш „ да “ – по метода, по който другите ви споделят.

Разбира се, има доста случаи, в който е по-добре да казвате „ да “, само че никой няма потребност от урок по какъв начин да прави това. Ако цените своя живот и триумф, би трябвало да се научите да казвате „ не “ в верните моменти.

По препоръки на Лоли Даскал, президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, посочени в нейния блог.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР