Думата на жителите на село Тюркмен ще се чуе и

...
Думата на жителите на село Тюркмен ще се чуе и
Коментари Харесай

Тюркмен не ще кариера на пасище

Думата на жителите на село Тюркмен ще се чуе и мнението им ще бъде взето под внимание, само че на този стадий към момента се касае единствено за капиталово желание.

Това сподели кметът Христо Енков във връзка протестната подписка на живеещите там с искане да спре капиталовото желание на „ АГРО ЕРГ “ ЕООД за създаване на кариера за рандеман на варовици в концесионна повърхност „ Орманите “ (244,179 дка) в землището на селото. За да се стигне до действителна активност, би трябвало да има мнение на Регионална инспекция за опазване на околната среда и решение на Общинския съвет.

Той е изискал експертно мнение от еколога на Община Брезово Пламен Изамски по какъв начин кариерата ще се отрази върху околната среда. Според него възможни пробивни действия и товарене на взривена скална маса ще повлияят негативно на водоемите в региона. 

„ Ако приказваме за антропогенни действия, свързани с добива на варовик, те водят до извънредно алкална речна вода, която има капацитет за влияние върху качеството, равнищата и режима на оттичане на подземните води. Възможно е доста понижаване на биоразнообразието. Фините прахови частици се емитират непосредствено в атмосферата, а хората в региона всеобщо се занимават със земеделие. В този смисъл добивите на варовик биха въздействали негативно на земеделската продукция “, разяснява основният експерт.

Бъдещата кариера се намира на терен под аренда, пасбище, в което се отглеждат животни.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР