Думата крадец е много тежка дума и г-н Йорданов трябва

...
Думата крадец е много тежка дума и г-н Йорданов трябва
Коментари Харесай

Асен Василев: Крадец е много тежка дума, Тошко Йорданов трябва да се извини

Думата апаш е доста тежка дума и господин Йорданов би трябвало да се извини. Това сподели в " Лице в лице " по служебният финансов министър Асен Василев във връзка с обвиняванията, отправени от Тошко Йорданов от " ИТН " през вчерашния ден от парламентарната естрада, че той е виновен за кражба на интелектуална благосъстоятелност.

Василев беше безапелационен, че не е вземал интелектуална благосъстоятелност и разногласията сред компаниите са приключили с приятелско съглашение. Той изясни какво се е случило: " 2009 година се разделихме с вложителите във компанията тогава " Лесно Изисърч ", след това я прекръстиха " Ваянт ". Екипът се раздели на две, половината екип пристигна с четиримата създатели на компанията, половината екип остана във компанията с вложителите. След това започнаха две години правни саги. Ние ги съдихме в Ню Йорк, съдихме ги в Холандия, те ни сложиха в арбитраж в Лондон. 2011 година, на 7 ноември съдът в Ню Йорк се произнесе в наша изгода. След това пристигнаха сътрудниците от " NEVEQ ", с които тази двегодишна сага вървеше и споделиха - Дайте да се разберем, да приключим всичко, това вреди и на двете компании. Другите каузи още не бяха стигнали в правосъдна фаза, още бяха в предсъдебна фаза и ние казахме - Окей, дайте да се разберем.Един месец по-късно беше подписано сред двете компании приятелско съглашение. То е съглашение сред две компании, то няма нищо общо нито с Наказателен кодекс, нито с нищо друго. Знаете, в случай че има кражба, би трябвало да има и намесени прокурори. Това е спор сред две компании, ние ги осъдихме в Ню Йорк, след което другите две каузи бяха прекъснати с приятелско съглашение, общообхващащо и трите каузи. Има едно изговаряне на съд в Ню Йорк и то е в наша изгода ".

Той беше безапелационен, че не е вземал интелектуална благосъстоятелност: " Ние ги осъдихме за пари, съдихме ги в Холандия за пари, те желаеха да ни съдят в Лондон за пари, цялото нещо приключи със съглашение, тъй че 2011 година, преди 10 години, този проблем сред двете компании е безусловно затворен ".

Асен Василев добави, че не знае за какво са го атакували: " Не мога да ви кажа за какво са решили да ме нападат, очевидно са си сменили мнението, откакто бях поканен за министър са решили, че в този момент не съм подобаващ, те би трябвало да кажат за какво ".

На въпроса за какво е отказал предлагането да бъде вицепремиер по еврофондовете, той съобщи, че това значи 90 % от времето да си го прекараш в диалози с бюрократи с Брюксел: " Това е задачата на вицепремиера - да се приказва непрекъснато с Брюксел какво не работи в еврофондовете, по какъв начин то може да бъде оправено, по какъв начин да се структурират избрани стратегии, което е доста хубава и градивна роля, в случай че имаме солидна основа, на която да стъпим. Проблемът в България е, че ние, до момента в който не почистим кражбите, а вие виждате - течове, обири на безусловно всички равнища, да градиш е все едно да сипваш вода в пясъка - тя просто изчезва. Затова диалозите бяха доста ясни. Министерството чисто конституционално, законово, което е натоварено с ролята да прави надзор над законосъобразното и дейно разходване на средствата в страната е Министерство на финансите. Тук не приказваме за финансово разузнаване, било в ДАНС, било във финансите преди този момент, не е това главната роля. Има бюджетната роля. Финансовото министерство може да проконтролира процесите и дали тези пари се разходват дейно ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР