“Духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик“ е основната тема

...
“Духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик“ е основната тема
Коментари Харесай

Изложба показва духовното наследство на еврейската общност в Пазарджик

“Духовното завещание на еврейската общественост в Пазарджик “ е главната тематика на галерия, която е готова от Регионалния исторически музей. Събитието е отдадено на 80-годишнината от спасяването на българските евреи и е финансирана от Министерството на културата на Република България. Откриването на експозицията следва през днешния ден от 17:00 часа в Конферентната зала на музея.

В единадесет витрини и на тринадесет илюстративни табла са показани фотоси, движимости и текстове, разказващи за историята на еврейската общественост в Пазарджик. Експонирани са религиозно-ритуални движимости, свързани с еврейската религия, измежду тях са: Тора – текстът на Мойсеевото петокнижие, изписано върху пергамент; Мегилот – текстът на „ Плач Йеремиев “, Молитвеник за празника Йом Кипур; Корона за торот с дървото на живота и други ритуални движимости.

През пролетта на 1943 година в България стартира акция за избавяне на българските жители от еврейски генезис от депортация в лагерите на гибелта. В тяхна отбрана се афишира огромна част от гражданското общество, Българската православна черква, общественици и политици. Във фонда на РИМ-Пазарджик се съхраняват фотоси и движимости на свещеноиконом Борис Харалампиев, оповестил се в отбрана на евреите, както и фотоси и документи, принадлежали на братята Никола и Иван Йотови от Пазарджик. Доктор Иван Йотов е депутат в XXV Общински народен съвет, афишира се против Закона за отбрана на нацията и се причислява към „ групата на Пешев “ – депутати, които подписват петиция против депортацията.

Изложбата може да бъде посетена до 18 юни 2023 г.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР