Духовността, просвещението и родолюбието са в основата на напредъка, единството

...
Духовността, просвещението и родолюбието са в основата на напредъка, единството
Коментари Харесай

Румен Радев: Голямата кауза на будителството са следващите поколения

Духовността, просвещението и родолюбието са в основата на напредъка, единството и самочувствието на българската нация.

Това съобщи президентът Румен Радев в своето одобрение за Деня на националните будители.

Ето какво сподели още президентът:

Повече от век 1 ноември ни напомня светлия образец на най-достойните представители на нашата нация – възрожденци, просветители, книжовници и актьори, всички вградили своя дух в бъднините на Родината, които с думи, познание, гений и образец будят душите и мозъците на българите.

Голямата идея, призванието на будителството – тази напълно българска духовна категория, остава неизменима – това са младите, идващите генерации. Днес децата ни гледат към бъдещето през опциите и провокациите на технологиите, които дават обещание да ги създадат доста по-продуктивни и по-успешни, от когато и да било.

Цялото познание на света обаче е безпредметно, в случай че не го съпътства най-важният, само че и най-труден урок в живота – урокът по достолепие и родолюбие. Без честен компас изчезват заварката ни като общество, силата на съпричастността, хоризонтът на фантазиите и устоите на нашето себеуважение.

Още през 1922 година министърът на националното просвещение Стоян Омарчевски обосновава потребността от Ден на българските будители по този начин: „ Нашата юноша би трябвало да знае, че животът единствено тогава е скъп, когато е въодушевен от идейност, от стремеж; единствено тогава животът е изчерпателен и логичен, когато е налегнат от идеализъм, когато душите и сърцата трептят за хубавото, националното, идеалното… “

Затова през днешния ден, на следващия ден и всеки път ще се нуждаем от нашите учители и просветители, от мъдростта на духовните и морални стожери на България, с цел да не забравяме кои сме, с цел да помним най-важните житейски уроци, които да ни преведат през бурите и тестванията на времето.

Днес показваме безконечната ни благодарност към паметта и делото на националните будители от предишното! Благодарност към днешните просветители. Към носителите на познанието и вярата. Към непримиримите!

Честит празник!
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР