Дубай иска да построи най-голямото летище в света. Ето как

...
Дубай иска да построи най-голямото летище в света. Ето как
Коментари Харесай

Дубай ще строи най-голямото летище в света – първият „аеротрополис“ в историята!

Дубай желае да построи най-голямото летище в света. Ето по какъв начин ще се случи това. Преди малко повече от 10 години, през октомври 2013 година, аероплан A320 на Wizz Air, идващ от Будапеща, влезе в заглавията на вестниците, като стана първият търговски пътнически полет, кацнал в миналото на интернационалното летище Ал Мактум. To e известно още като Dubai World Central (DWC).

Това напълно ново летище „ на зелено “, ситуирано на към 20 благи югозападно от центъра на Дубай, беше проектирано да се трансформира в недалечно бъдеще в най-голямото и най-натовареното в света.
Дубай Еърпортс, летищният орган, който ръководи както Международното летище в Дубай (DXB), по този начин и новото летище, дава обещание, че когато Международното летище Ал Мактум бъде приключено, то ще може да обслужва повече от 160 милиона пасажери годишно. Kакто и 12 милиона тона товари.

В вероятност това е с близо 63 млн. пасажери повече, в сравнение с настоящето най-натоварено летище в света, Hartsfield-Jackson Atlanta International, е обслужило през 2022 година

И с близо 100 млн. повече, в сравнение с Dubai International. Да не забравяме, че DXB към този момент е най-натовареното летище в света отвън Съединени американски щати и главната интернационална врата на Дубай.

 

 

И по този начин, какво се случва с тези амбициозни проекти? И по кое време ще забележим график или нови планове?

„ Летище на бъдещето “

Неотдавнашното авиошоу в Дубай, което се организира през 2023 година на особено построеното място на интернационалното летище Ал Мактум, предложи някои завладяващи подмятания за това какво следва на DWC. И някои прозрения за дълготрайната тактика на Dubai Airports.

„ Дадохме приоритет на разширението и вложенията в DXB, с цел да отговорим на условията и проектите на нашите клиенти “, споделя Пол Грифитс, основен изпълнителен шеф на Dubai Airports, пред CNN. „ Това ще продължи до усвояването на целия вероятен потенциал. “ Планът е да се усили оптимално актуалният потенциал посредством „ използване на новаторски технологии и поправки за преосмисляне на потреблението на пространството “, споделя Грифитс, като се прибавят още 20 млн. пасажери към сегашния годишен потенциал на DXB от 100 млн. пасажери. „ Това разширение освен ще посрещне краткосрочния напредък, само че и ще ни обезпечи в допълнение време за правене на тактика за поетапното разширение на DWC. Прогнозите ни за 2023 година са за 86,8 млн. пасажери, а за 2024 година и 2025 година – надлежно 88,2 млн. и 93,8 млн. пасажери “, добавя той.

 

Промяна на бизнес модела

 

„ Ние не планираме летище с терминали “, споделя Грифитс. „ Ще променим напълно бизнес модела на летищата, ще ги създадем доста по-интимни и ще се отървем от всички остарели процеси, на които трябваше да подлагаме клиентите си прекомерно дълго време. “

Летището ще бъде централен детайл от доста по-мащабен план, наименуван „ Дубай Юг “, който планува основаването на цялостен нов град в пустинята с повърхност 145 кв. км на юг от Дубай.

Целият този нов регион, някои елементи от който към този момент стартират да се оформят. Ще има осем квартала, всеки от които ще бъде предопределен за съответна промишленост или активност. В него ще има и комбинация от жилищни и търговски зони. С летището в центъра на действието, той ще съставлява повсеместен „ аеротрополис “. Аерокосмическият хъб на Мохамед бин Рашид (MBR), който ще бъде хазаин на процъфтяващата индустриална екосистема на Дубай в региона на авиацията и галактическите технологии, в това число неотдавна оповестения инженерен център на Emirates на стойност 950 млн. $, ще играе доста значима роля в тази визия.

 

 

Истинската повратна точка обаче ще настъпи в деня, в който локалният колос Emirates и неговият по-малък сътрудник flyDubai се реалокират на новото летище от настоящия си дом на Dubai International. Това пренасяне се възнамерява от дълго време, само че към момента не са известни периодите за него.

 

Източник – CNN/Превод:SafeNews

Още вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР