Дуалното обучение е както традиционно, така и супер модерно образование

...
Дуалното обучение е както традиционно, така и супер модерно образование
Коментари Харесай

Дуалното образование може да реши проблема с липсата на кадри

Дуалното образование е както обичайно, по този начин и супер съвременно обучение в Австрия. По тази система се образоват възпитаници в партньорство с професионална гимназия като теорията се учи в учебното заведение, а във компанията се реализира образованието в действителна работна среда по специалност.

Компаниите възприемат образованието по дуалната система като инвестиция в бъдещето. Така те си подсигуряват квалифицирани чиновници по най-хубавия вероятен метод, тъй като по време на образованието ученикът към този момент може да основава първокласен артикул или услуга. Чрез желанието си да образоват възпитаници компаниите поемат обществена отговорност – като дават работни места за образование, те спомагат за понижаване на младежката безработица и обезпечават квалифицирани чиновници за промишлеността.

Завършващите дуална форма на образование не са длъжни да станат чиновници на учащата компания - те могат да започват своята професионална кариера във всяка една компания. Но всички предприятия, които се ангажират с образование по дуална система, в действителност способстват за развиването и на съответния отрасъл, и на стопанската система.

Положителният резултат от дуалното образование във компанията идва от това, че то протича под формата на действителен работен развой. Учениците в практиката се срещат с машините и ободрудването, с метода на работа с тях и суровините и то под надзора на човек занаятчия в своята работа. А в края на образованието ученикът усвоява всевъзможни познания и компетентности, свързани с съответната специалност и може незабавно да стартира работа като дипломиран експерт.

  Силните страни при дуалната форма на образование са:

-Практиката се учи посредством процедура.

-Учи се в действителна работна среда при потребление на най-модерните технологии.

-Добива се опит при създаване на продуктови и/или процесни нововъведения.

-Усвояват се „ меки умения “ като да вземем за пример метод на връзка в работна среда и други.

-Способност за независима работа незабавно след привършване на образованието.

-Ученикът получава заплащане по време на образованието.

За изгодата от този метод на образование приказват и резултатите. По аднни от Стопанска камара Австрия/AdvantageAustria 30% от висшия мениджмънт в Австрия приключват дуална система на образование, а към 30% от обучавалите се по дуална форма започват личен бизнес.

Австрия се смята за една от водещите страни в света, в които дуалната форма на образование е чудесно развита и е образец за подражателство.

По австрийският план „ Даулно образование в България “ се работи от 2014 година.  

Първите паралелки по дуална форма са образувани от образователна 2015/2016-а. Австрийският план стартира пилотно в градовете София, Габрово и Ямбол със специалности: „ търговия “, „ мехатроника “ и „ машини и системи с ЦПУ “.

Към момента по австрийския план се образоват възпитаници по 10 специалности.

Стопанска камара Австрия/ADVANTAGEAUSTRIA подкрепя над 30 учебни заведения в България при реализиране на дуално образование. Общият брой на учениците по дуална форма в австрийския план „ Дуално образование в България “ в другите випуски надвишава 900.

За образователна 2022/2023 година по австрийски план са декларирани нови 283 възпитаници като предлаганите специалности се уголемяват с две нови: „ механик на компютърни системи “ и „ оператор в производството на облекло “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР