Дряновата сурвачка, наричана в някои краища сурукница или сурвакница, традиционно

...
Дряновата сурвачка, наричана в някои краища сурукница или сурвакница, традиционно
Коментари Харесай

Между 3 и 5 лв. за сурвачка във Варна

Дряновата сурвачка, наричана в някои краища сурукница или сурвакница, обичайно се употребява на Васильовден -1 януари. В Централна и Източна България, сурвачката се украсява с плодове, пуканки и гевречета /кравайчета/, а в западна България се окачват и монети.

Обичайно по това време на годината по пазарите се продават дрянови клони на цена към 3 лева и направени сурвакници за към 5 лева, сподели репортерска инспекция на Радио Варна. По-предпочитани са дряновите клони разясниха две дами, които продават клони и украсени сурвакници на Синия пазар във Варна, съобщи БНР.

Единствено от дряново стръкче може да се направи сурвачка, тъй като съгласно поверието в това дърво се крие магическа мощ. То е дървото, което цъфти първо още през зимата. Но макар че цъфти преди всички останали дървета, плодовете на дряна узряват най-късно, по тази причина наред със признака на младостта, то символизира и мъдростта. Смята се, че жилавата дрянова пръчка, когато удря индивида по гърба, му трансферира своята мощ, издръжливост и устойчивост.Правенето на обичайна сурвачка, пo остарял български бит, се случва в самия завършек на годината. Сурвакането е в първите часове на Новата година.

Според традицията рано заран, още в първите часове на празника, младите сурвакари да посещават стопаните и посредством отмерени удари със сурвачката да изричат благопожелания за здраве, благодат и шанс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР