Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и любители на изкуството

...
Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и любители на изкуството
Коментари Харесай

Вихра Григорова открива самостоятелна изложба с библейски сюжети „Хляб наш насъщен“

Дружество на пловдивските художници кани пловдивчани и фенове на изкуството на откриването на независимата галерия на Вихра Григорова „ Хляб наш насъщ “, което ще се състои на16 април 2024 година, от 18.00 ч., в Галерия „ ДПХ “,бул. „ Цар БорисIIIОбединител “ 153!

Изложбата „ Хляб наш насъщ “ съдържа към 30 произведения с най-вече древен и евангелски сюжети и персонажи, основани върху старинни дървени предмети от бита, свързани с хляба: нощви за въвличане, оформяне и втасване на тестото, дребни копанки за самостоятелно втасване, огромни съвсем плоски нощви, в които се разделя и оформя тестото, богаташ, разнообразни остарели фурнаджийски лопати.

Сам по себе си хлябът е обвързван както с религиозната, по този начин и обичайна празнична обредност и това притегля художничката Вихра Григорова да вдъхне нов живот на тези ръчно направени, към този момент от дълго време антикварни предмети, свързани с насъщния самун.

Вихра Григоровае приключила Националната художествена академия в София, компетентност „ Стенопис “ в класа на проф. Мито Гановски през 1976 година. Дълги години работи като организатор в Градска художествена изложба – Пловдив. Национален специалист е по „ Българско изобразително изкуство “ на Министерството на културата.

През 2014 година е удостоена с Награда „ Пловдив “ за изобразително изкуство за юбилейната си галерия „ Пейзажът е жив “ в изложба Възраждане през 2013 година.

Има осъществени над 40 независими изложения в Пловдив, София, Бургас и др.и е постоянен участник в изложбите на Дружеството на пловдивските художници.

Нейни произведения са владеене на доста галерии и частни сбирки в България, в редица европейски страни, Съединени американски щати, Япония, Русия и други Участва в редица национални и интернационалните пленери в страната и в чужбина. Живее и работи в Пловдив.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР