Дружество „БМФ ПОРТ БУРГАС“ ЕАД е концесионер и пристанищен оператор

...
Дружество „БМФ ПОРТ БУРГАС“ ЕАД е концесионер и пристанищен оператор
Коментари Харесай

Пристанище Бургас работи по световни стандарти за екология и безопасност

Дружество „ БМФ ПОРТ БУРГАС “ ЕАД е концесионер и пристанищен оператор на Пристанищен терминал „ Бургас Изток – 2 “ и Пристанищен терминал „ Бургас Запад “, като елементи от пристанище за публичен превоз – Бургас.

Като обществено отговорно дружество, един от главните цели на сдружението е обезпечаването на безвредна употреба на пристанищните уреди, грижа за здравето на нашите клиенти, чиновници и общностите и опазването на околната среда. В тази връзка и във връзка оповестените спорни и погрешни изказвания за евентуален риск от повреди на територията на пристанището, уверяваме жителите на град Бургас, че пристанищните уреди за обработка на наливни товари (сярна киселина, втечнени въглеводородни газове и течни газьоли) са построени според най-високите софтуерни стандарти прилагани в света и дават отговор на всички нормативни условия за употреба на такива уреди.

Съоръженията са проектирани от водещи инженерни компании в Европа и са заимствали прилаганите технологии в пристанищата на Ротердам, Антверпен и други, където комплексите за обработка на наливни товари са ситуирани в непосредствена непосредственост до обитаемоте места, заради индустриални и софтуерни аргументи (приложена обстановка на пристанище Ротердам).

Пристанищните уреди за обработка на наливни товари са построени, според утвърденият от народен междуведомствен експертен съвет Генерален проект за развиване на пристанището и са минали всички нужни съгласувателни процедури с способените институции.

С цел запазване на околната среда и попречване на повреди и опасности за популацията, за пристанищните уреди са извършени нормативно избраните процедури по Глава 6 от Закон за опазване на околната среда за обмисляне на нуждата от осъществяване на оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС), приключили с решение, че реализацията на плана няма да окаже негативно влияние върху околната среда.

Не може да приемем изказванията, че оборудванията са построени в нарушаване на Закон за опазване на околната среда, без да е премината процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, защото провеждането на тази процедура е наложителна единствено при построяването на пристанища за публичен превоз и пристанищни терминали, а не за пристанищни уреди за обработка на товари по смисъла на § 2, т. 19 от Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, които се намират върху територията на към този момент построени пристанищните терминали. В съответния случай Пристанищен терминал „ Бургас Изток 2 (А) е построен и въведен в употреба на 13 юни 2005 година, като за задачата е извършена съответната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда, завършила с Решение на Министерството на околната среда и водите от 2001 година

От въвеждането в употреба на пристанищните уреди са осъществени редица инспекции и инспекции от непрекъснато настоящи междуведомствени комисии, като все още не са установени случаи на отклонения от условията за сигурност и/или евентуални опасности за околната среда. Водени от правилото за бистрота на своите дейности, сдружение „ БМФ ПОРТ БУРГАС “ ЕАД още веднъж поканва заинтригуваните жители да участват на Деня на отворените порти – 19 Февруари 2022 ( заради големия интерес местата са съвсем запълнени) и да се уверят в сигурността на пристанищните уреди.
План на пристанище Ротердам, откъдето е видно, че комплексите за предпазване на газ и газьол са ситуирани в непосредствена непосредственост до центъра на града.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР