Дружествата „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и

...
Дружествата „Български Енергиен Холдинг“ и дъщерните му дружества „Булгаргаз“ и
Коментари Харесай

Най-вероятно БЕХ ще обжалва решението на ЕК

Дружествата „ Български Енергиен Холдинг “ и дъщерните му сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ деликатно ще прегледат Решението на Европейска комисия и евентуално ще го апелират, като ще оспорят както изказванията, по този начин и размера на санкцията, оповестиха от пресцентъра на „ Български енергиен холдинг “ ЕАД.

В случай на обжалване процедурните правила плануват или условно заплащане на санкцията, която предстои на възобновяване при положение на сполучливо обжалване, или даване на поръчителство. Дружествата „ Български Енергиен Холдинг “ и дъщерните му сдружения „ Булгаргаз “ и „ Булгартрансгаз “ показват страдание, че Комисията е решила да пристъпи към приемане на Решението, както и налагане на санкция. Дружествата показват, че би трябвало да се има поради, че хипотетичното държание касае интервал надалеч в предишното, който е бил временен за българския енергиен пазар след присъединението на България към Европейския съюз.

БЕХ и дъщерните му сдружения не одобряват заключенията на Комисията, че са злоупотребили с господстващо състояние на българския газов пазар. Дружествата не престават да смятат, че достъпът до българската преносна мрежа и до газохранилището постоянно се е осъществявал в сходство с настоящите закони. Също по този начин даването на достъп до румънския директен газопровод в никакъв случай не е било под контрола нито на БЕХ, нито на някое от неговите дъщерни сдружения. Наред с това, сдруженията смятат, че размерът на санкцията е явно диспропорционален.

Дружествата показват, че през целия интервал на следствието българската страна е оказала цялостно подпомагане на Комисията и е положила всички старания за привършване на Делото със съглашение („ вдишване на задължения “) по взаимно допустим метод. „ За страдание Комисията отхвърли предложенията, които включваха обилни отстъпки от българска страна. Изразяваме страдание от това развиване, поради кооперативния метод на Комисията във връзка с други скорошни антитръстови каузи, касаещи търговията с природен газ в Централна и Източна Европа “, декларират сдруженията.

Отбелязват, че Комисията е отчела част от причините на българската страна във връзка с продължителността на хипотетичното нарушаване, което съгласно Решението е завършило в самото начало на 2015 година Комисията също по този начин е приела, че отделянето на дъщерно сдружение от БЕХ като структурна насилствена мярка към този момент не е неотложно. Такава мярка беше планувана от Комисията в Изложението на възраженията до трите сдружения през 2015г. Наложената санкция от EUR 77 068 000, въпреки и явно несъразмерна, все пак e доста под допустимия оптимален размер от EUR 316 800 000 (т.е 10% от оборота на БЕХ за 2014 г.).

Подчертават, че в нито един миг от интервала на твърдяното нарушаване не са били наранени ползите на българските консуматори. Цените на природния газ в България са били контролирани от самостоятелен орган – Комисията за енергийно и водно контролиране – по правила, които пазят ползите на потребителите и обществото, и лимитират опциите за ценообразуване от публичния снабдител Булгаргаз. Български Енергиен Холдинг и дъщерните му сдружения поставят всички старания за реализация на планове, които водят до диверсификация на източниците за доставка на природен газ в България. Тези старания се правят оценка позитивно и се поддържат от Комисията. Съвместните цели на сдруженията и Комисията остават непроменени и реализацията им по никакъв метод няма да бъде наранена от Решението.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР