Другите държави не коментират толкова, а действат за разлика от

...
Другите държави не коментират толкова, а действат за разлика от
Коментари Харесай

Туроператор: Туристическият сезон няма да го бъде, защото държавата само говори, а не действа

Другите страни не разясняват толкоз, а работят за разлика от нас. Затова няма по какъв начин да се случи туристическият сезон в България. Това разяснява пред сътрудниците от „ Флагман “ Иван Кирязов – представител на един от главните туроператори у нас за пазар Източна Европа.

Мнението му е по мотив поръчките от страна на държавното управление в оставка от вкъщи на премиера Бойко Борисов тази заран за идния летен туристически сезон.

„ Все още чакаме прословутия протокол за влизане на чужденците. Коментираше се интензивно. Вчера се сподели, че ще бъде на уеб страницата на Министерството на здравеопазването като заповед. Чакаме да се уточнят тези типове антигенни проби, с които също ще се влиза “, изясни Иван Кирязов.

По мотив декларираните от здравния министър три метода за влизане у нас, господин Кирязов сподели: „ Чакаме публично да се появи тази информация - качена на уеб страницата, с цел да я разпратим на всички наши сътрудници. Те публично да знаят към този момент по какъв начин се влиза в България. Чакаме Министерството на туризма да стартира една добра рекламна акция за България като безвредна туристическа дестинация. Имаме актив от предходната година – през сезона нямахме никакви инфектирани. Въобще да се стартира реклама на България като туристическа дестинация – това, което съперниците вършат – Гърция, Турция, Кипър, Хърватия. Няма безусловно никаква реклама, а без реклама няма по какъв начин да се случат нещата. Чакаме да се уточнят настояванията, които ние бяхме изпратили, защото, знаете, някои от страните при връщането на туристи също желаят проби и бяхме сложили въпроса, вероятно, тестванията за връщане страната да ги поема гратис. Когато имаме фамилии и родителите създадат проби, децата да не вършат. Ето всички тези елементи би трябвало да се уточнят, с цел да можем да създадем в действителност някаква крачка за действително пускане на сезона. “

По мотив оповестената от държавното управление дата 1 май за начало на туристическия сезон, Иван Кирязов пита: Да, само че какво от това?! Елате в Слънчев бряг, Несебър – все едно е 1 март или 1 април. Нищо не се трансформира от тази дата. Няма поръчки. Резервациите са доста слаби. Въобще за растеж не можем да приказваме. И нещата са в друга действителност. “

Г-н Кирязов добави: „ Виждате, че ние нямаме диалози за взаимни протоколи сред най-търсените пазари, които влизат – това са Унгария, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Украйна, Беларус. Там би трябвало да се стартират диалози с техните способени органи в областта на туризма. Взаимни протоколи да се подпишат. Трябва да има решение и за зелените коридори за пътешестване на рейсовете на туристите. Има доста неща, които другите страни ги вземат решение. Ето, примерно в Кипър децата до 16 година влизат без проби, само че това е оповестено. Ние браншът занапред този въпрос го слагаме. Той би трябвало да се мисли, да се взема решение. Другите стартираха рекламата, ние занапред питаме какво става с рекламата. Просто, както споделих в едно изявление, не с крачки, а с обиколки изоставаме спрямо останалите съперници на туристическия пазар. И който съумее да направи тези неща, ще разчита на един относително добър сезон в тази обстановка. За страдание, ние не сме измежду тези страни. “

Според Иван Кирязов нивото на резервациите било „ извънредно едва “.

„ Ние отработихме въпроса за петгодишни туристически визи, въпреки че се разясняваше това от март, април, от външния министър, сектора. Всички въпроси ние и способените институции доста интензивно ги разясняваме, само че до момента в който не стартират съответно да се осъществят в заповеди, стъпки и решения, оставаме в областта на мненията. Другите страни не разясняват толкоз, а работят. Ето това е разликата. А ние сме в областта на диалозите, на мненията при неявяване на действителни стъпки и решения. И няма по какъв начин да се случи туристическият сезон. Няма кой да ни го направи туристическия сезон, с изключение на нас. И по тази причина имаме отменяне на чартъри, стратегии, резервации и нещата вървят в тази посока, за жалост. Хората от сектора и всички останали, заети в туризма, са най-потърпевши. Уверен съм, че избрани служители в министерствата по тези тематики изобщо дори не се вълнуват, тъй като контактуваме непрекъснато “, разяснява господин Кирязов.

По думите му петгодишните туристически визи към този момент трябвало да са факт.

„ С визи влизат Беларус и Русия – хората да знаят, че ги има тези визи, да отворим консулствата, да почнем да ги поставяме; нужна е дейна реклама като безвредна туристическа дестинация, с цел да разчитаме нещо да се случи. Така няма по какъв начин да се случат нещата. Звуча песимистично, само че аз от действителностите не мога да избягам “, добави Иван Кирязов.

„ Абсолютно никаква интензивност няма на нашите консулства и дипломатически задачи да вземат участие в рекламата на България като туристическа дестинация. Министрите на туризма на другите страни, като Гърция и Турция, обикалят всички европейски страни. Консулствата и посолствата вършат конференции. Всичкото това те го вършат. А ние нямаме никаква съпричастност на външно министерство и нашите консулства и посолства към туризма и туристическия бизнес в България – декларирам го най-официално “, заключи представителят на туроператорския бизнес.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР