Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на

...
Другата ви задача е да придадете характерна живописна форма на
Коментари Харесай

Да създадем бонсай - II част

Другата ви задача е да придадете присъща живописна форма на джуджето. Това може да стане като изкривите клоните и ствола в определено състояние. За задачата обвийте стъблото с медна тел я закрепете към прът, забучен отвън саксията. Прегънатото място превържете с лико, с цел да не изсъхне.

Не по-малко значимо е подрязването на клоните. Премахването на връхчетата подтиква разклонението на короната и развиването на пъпки, които да придадат мечтаната форма на бонсая. Може да отстранявате и цели клончета, в случай че не порастват в мечтаната от вас посока или пречат на пъпка, която желаете да се развие. След обрязването на дървото цялата сила на развиването се концентрира върху останалите клони и ствола и те стават все по-мощни и живописни.

С това грижите за бонсая не се изчерпват. През година-две е належащо да го присаждате, за предпочитане напролет. Извадете дървото от саксията, подрежете корените и го засадете назад, само че в свежа пръст. Между корените не трябва да остава въздух и по тази причина уплътнявайте почвата добре.

Колкото по-малко почва има в саксията, толкоз по-малък ще остане вашия бонсай. Не бива обаче да го довеждайте до цялостно безсилие, тъй като стъблото и клоните му ще останат тънки, а типът неподвижен. Затова през топлата част на годината е добре да го подхранвате с естествена тор два пъти месечно. Тогава е належащо и всекидневно поливане. Ето и последователността на грижите, които би трябвало да полагате за бонсая през най-важният интервал за оформянето му:

Първата година
● Веднага след присаждането обвийте клоните и ствола на дървото с дебела медна тел, с цел да спрете растежа му.
● Когато се захване добре, започнете с подрязването на клоните с ножици и отстраняването на непотребните пъпки. Премахнете и всички листа, с цел да поникнат по-миниатюрни.
● Започнете последователно да извивате стъблото и клоните благодарение на медна тел. В взаимозависимост от определената форма може да бъде единствено на едната страна или съразмерно надолу, с цел да постигнете по-масивна корона и по-ниска височина.

Втората година
● Корените на дървото още веднъж се подрязват, само че след присаждането се оставят леко заголени. Използва се същата саксия, само че почвата се сменя напълно.
● Правят се леки хоризонтални сечения с нож по ствола на дървото.

Продължава: Да създадем бонсай - I част
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР