Другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме

...
Другата седмица идват украински специалисти, с които конкретно ще преговаряме
Коментари Харесай

Другата седмица пристигат украински специалисти във връзка с ремонта у нас на военна техника

Другата седмица идват украински експерти, с които съответно ще преговаряме какво ще се прави вероятно в България, каква техника ще бъде ремонтирана. Това сподели заместник-министърът на защитата Йордан Божилов по Българска национална телевизия в събота във връзка решението на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ за Украйна.

Министерството на защитата ще направи всичко допустимо да извърши това решение на Народното събрание, уточни Божилов.

Той означи, че още от социалистическо време в България е изграждана най-голямата дарба за ремонт на бронетанкова техника във Варшавския контракт – системата на заводите " Терем “. Имаме седем завода, които са профилирани в разнообразни действия. В " Терем “ – Търговище се ремонтират танкове, бронирани машини. Там се модернизират и българските танкове сега, уточни Божилов.

Имаме и хора, и потенциал за това, въпросът е да забележим какво ще желаят украинските сътрудници, добави той. Божилов уточни още, че Словакия към този момент е почнала ремонт на бронетанкова техника. Това е значимо за Украйна, тъй като войната ще бъде дълга, предвижда той.

Заместник-министърът на защитата сподели, че взетото решение с огромно болшинство от Народното събрание за помощ за Украйна е явен симптом, че ние знаем кой е агресорът в тази обстановка и кой е потърпевшият, и на кого би трябвало да помогнем. Това е значимо, тъй като в началото имаше съмнения в обществото ни и би трябвало да се борим с доста химери, с хибридни закани, с тази агитация, която се изсипва и която ни разколебава, разяснява Божилов.

Йордан Божилов сподели, че за България е доста значимо да има авиация, защитата на въздушното ни пространство изисква тази дарба. Авиацията ни не е приземена, нашата задача е да намерим метод самолетите, които имаме, да се употребяват толкоз дълго, до момента в който дойдат новите F-16, уточни Божилов. Ние към този момент 30 години поддържаме остаряла руска техника, трябваше да пристъпим към замяната ѝ още преди доста години, уточни той. Вървим към придобиване на нова техника, имаме контракт за покупка на осем самолета. Ще желаяме от наши съдружници поддръжка за разполагане на механически средства, с които не разполагаме, уточни Божилов.

Във връзка с приключването на 31 май на присъединяване на нидерландските военновъздушни сили (ВВС) в взаимното осъществяване на задачата Air Policing с българските Военновъздушни сили по защита на въздушното ни пространство, Божилов сподели, че се беседва и с Нидерландия да остане повече, само че и с други страни, които да подкрепят България. Той уточни, че в идните дни ще стане ясно по какъв начин продължава поддръжката по защита на въздушното ни пространство.

Йордан Божилов назова „ подправена вест “, че самолетите F-16 няма да дойдат и ще бъдат предоставени на Украйна, а парите, платени от България по контракта, ще ни бъдат върнати. Абсолютно подправена вест, сподели той. Самолетите ще дойдат при започване на 2025 година, уточни Божилов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР