Друга точка на картата, където температурата скочи“ рязко тази година,

...
Друга точка на картата, където температурата скочи“ рязко тази година,
Коментари Харесай

Пакистан се превръща в барутен погреб

Друга точка на картата, където температурата „ скочи “ внезапно тази година, е Пакистан.

На 10 април министър председателят Имран Хан беше заставен да подаде оставка под натиска на опозиционните партии, които заплашиха да блокират работата на парламента; На негово място пристигна Шахбаз Шариф, водач на проамериканската легална съпротива. Хан не се помири кой и по какъв начин го е сменил и прикани многочислените си последователи да излязат на улицата.

Поредният кръг от вътрешнополитически разправии протича на фона на не изключително приятна обстановка в стопанската система, повишаване на терористични и военни закани.

Ограда с поялници

Конфронтацията сред Хан и Шариф (или по-скоро клана Шариф) продължава от доста години и това не е първият път, когато излиза отвън стените на офиси и заседателни зали. И двамата противници са такива фрагменти, като че ли героите на политическа трагикомедия, слезли от екраните.

Идвайки от богато семейство, Хан получава обучение в Обединеното кралство и в младостта си е... професионален състезател на крикет, където прави добра кариера.

Той имаше всички атрибути на звезда, в това число достъп до светското общество на Лондон, скандално държание и любовни афери с героините от лъскави списания, чак до холивудските актриси.

Въз основа на този имидж и известност, през втората половина на 90-те години, Хан стартира да се изкачва по политическата стълбица, също от позиции, свързани с културата и спорта.

След известно време той основа своя лична партия Техрик-и-Инсаф (Движение за справедливост), в чиято стратегия един от главните пунктове беше битката с корупцията - в действителност един от най-важните проблеми на пакистанската страна.

Тук в подобаващия миг се случи боен прелом, посредством който военачалник Первез Мушараф пристигна на власт. ТИИ, съвсем единствената от демократичните партии (поне наричаща себе си такава) поддържа „ твърдия водач “, с помощта на което се издигна добре, а самият Хан си обезпечи статута на „ народен представител на народа “.

Политическата турбулентност от идващите години обаче освен го подмятна нагоре, само че и го тласна надолу (включително резултатите от борбата с Мушараф). Няколко пъти Хан беше в салдото сред затвор или гибел, което освен политическите съперници, само че и полеви командири на талибаните му пожелаваха.

И въпреки всичко, откакто доближи поста министър-председател през 2018 година, Хан се концентрира върху усилването на съдействието с Китай, Турция и частично Русия. Той също по този начин се опита да усъвършенства капиталовия климат в страната и да притегли задгранични вложения, най-вече от богатите петролни империи в Персийския залив.

Мерките, ориентирани към битка с тероризма, бяха осеяни с флирт с него: по-специално Хан приветства обществено бягството на американците от Афганистан и поздрави талибаните (забранени в Руската федерация) за „ успеха във войната 2001-2021 година “. Отношенията на Пакистан със Запада при Хан, както може да се досетите, се утежниха.

Въпреки че държавните планове на Хан в множеството случаи не са постигнали дълготраен триумф (включително заради въздействието на пандемията КОВИД-19), а самият той е явен популист и радикал от вида на Мусолини, за Пакистан той може би е добър водач и без подозрение, родолюбец.

Настоящият победител, Шахбаз Шариф, е не различен, а по-малкият брат на Наваз Шариф, четирикратния министър председател на Пакистан. При по-големия брат на власт, Шариф-младши беше три пъти основен министър (губернатор) на провинция Пенджаб, житницата на Пакистан.

Като цяло Шарифите, пристигнали в политиката от бизнеса, основават усещането за стереотипни американски поддръжници: те са хора в скъпи костюми в очебийно западен жанр, многословно говорещи за демокрацията и свободния пазар, за които обществената работа е на първо място инструмент за персонално обогатяване; един тип пакистански Порошенко.

Наваз Шариф всякога излиташе от най-високата позиция след корупционни кавги - и това макар обстоятелството, че той се качи на премиерския стол точно под лозунгите на битката за господство на закона и против корупцията. В последна сметка той беше заставен да избяга в Обединеното кралство, с цел да избяга от пандиза за стопански закононарушения.

Смешно е, че брат му Шахбаз също изтласка Хан от премиерството благодарение на обвинявания в корупция и непросветеност. След това той първо отлетя до Лондон и Вашингтон, с цел да рапортува за напредъка и да получи нови указания. Последните – не е изненадващо – засягат ранното присъединяване в дейности против Русия и Китай.

Основното нещо е да е в точния момент

В съпоставяне със своите съседи - Афганистан, Бангладеш, Индия и даже югозападен Китай - Пакистан може да се смята за относително положително място за живеене.

През последните години стопанската система демонстрира много постоянен напредък, обществената поддръжка за популацията се усъвършенства, терористичната опасност е умерена (по локални стандарти), а борбата с Индия е замразена.

Събитията от 2020-2021 унищожиха това илюзорно благоденствие. Икономиката изпитваше като цяло същите проблеми като другаде. Напускането на обединението от Афганистан по едно и също време остави талибаните без „ работа “ и освободи ръцете им за цивилен спорове и агресия навън; заради това обстановката на афганистанско-пакистанската граница внезапно се утежни.

В същото време митингите се ускориха в южната част на страната, в провинция Белуджистан, където локални сепаратистки групировки още веднъж подвигнаха глави.

Накрая тази година цялата тази каша беше покрита с тежка суша, която засегна и Индия, и загиването на реколтата. Селскостопанската активност обезпечава към една четвърт от Брутният вътрешен продукт на Пакистан, тъй че вредите във всеки случай биха били доста мъчителни - и тогава настъпи суматохата на пазара на храни, породена от украинския спор.

За разлика от, да речем, в Иран, където има спекулативно повишаване на цените, само че няма действителен дефицит на храна, Пакистан е застрашен точно от същински апетит.

И с такива представяния новото държавно управление на Шариф, по заповед от Вашингтон, стартира незабавно да охлажда връзките с Русия и КНР. Естествено, това единствено ще докара до в допълнение утежняване на обстановката в самия Пакистан.

Хан, апелирайки към своите поддръжници, назовава екипа на Шариф предатели и предизвестява, че сходна политика може да докара до раздробяване на страната в близко бъдеще.

Тези страхове са много реалистични. Въпреки че се пробват да показват примирието с " Техрик-е Талибан " като първия триумф на Шариф на антитерористичния фронт (въпреки че почвата за договаряния беше готова от Хан), в реалност това е по-скоро лимитирана капитулация пред талибаните.

Многото отстъпки, които пакистанското държавно управление се съгласи да направи, в това число изтеглянето на част от военния контингент и прошка за пандизчии муджахидини, надали свидетелстват за силата на позицията му. Досега няма понижение на терористичните офанзиви на север.

В Белуджистан прочее, е същото, само че главната опасност на юг към момента не са сепаратистите, а Индия, която следи от близко обстановката.

Вътрешната неустойчивост основава опасност от външна офанзива за Пакистан, защото има доста евентуални аргументи: както към момента противоречивият статут на Джаму и Кашмир, по този начин и поддръжката на Пакистан за въоръжени прокси групи, настоящи на оспорваната територия.

В последна сметка плъзгането в цялостна безредица ще бъде изпълнено със загуба на надзор над пакистанския нуклеарен боеприпас и всички в района, в това число Китай, се опасяват от сходно развиване на събитията; тъй че намесата в този случай ще бъде просто неизбежна.

Засега вероятностите за вътрешнопакистански спор не са доста ясни. Народното неодобрение от политиката на Шариф нараства безусловно със скокове и граници.

На 22-25 май поддръжниците на Имран Хан към този момент бяха организирали цялостен поход към Исламабад, съпроводен от конфликти с военните, който съвсем не беше спрян. Армията, чиято роля във вътрешната политика е обичайно огромна, към този момент поддържа новото държавно управление, само че надали е удовлетворена от посоката, в която се движи страната. Така че Хан има положителни шансове да си върне властта – само че дали ще се оправи със обстановката след завръщането си е огромен въпрос.

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР