Дроновете, забелязани в понеделник вечерта от военните над румънската 57-ма

...
Дроновете, забелязани в понеделник вечерта от военните над румънската 57-ма
Коментари Харесай

Дронове летят над румънска военна база, подозират руски шпионаж

Дроновете, видяни в понеделник вечерта от военните над румънската 57-ма военновъздушна база " Михаил Когълничану ” в окръг Констанца, може да са правили шпионаж. Това твърди боен специалист пред вестник “Адевърул ”, представен от " Дарик ".

Румъния откри елементи от дрон покрай границата с Украйна

Според контраадмирал доктор Константин Чоробя, някогашен заместник-началник на отдела за осведомителни интервенции на командването на НАТО в Италия, нахлуването на безпилотните летателни апарати е рисково, защото, с изключение на задачи за наблюдаване, те могат да получават и заповеди за поразяване на цели.

“Трите дрона евентуално са били на задача за наблюдаване. Базата съставлява огромен интерес за руснаците, защото там се прави рационализация. Те се интересуват дали ще увеличим потенциала за настаняване на личен състав или ще разработим писти, които да се употребяват от Ф-35 да вземем за пример. Разбира се, виждат и от спътника, само че при непосредствен проект стигат до други заключения ”, отбелязва Чоробя.

Той напомня, че при сходни обстановки законът не разрешава бърза интервенция на военните.

„ Поискахме законопроект за тези дронове, със неразрешени за полети зони за тези устройства над военни бази. Настояхме да се контролира статутът на дронове, летящи над военни обекти. За страдание законът не мина ”, разяснява контраадмиралът.

Според него са нужни ограничения за противопоставяне, защото военна техника за Украйна ще минава директно през Румъния, а това допуска навлизане на такива дронове и в други области.

Румъния привика съветския дипломат след рухването на съветски дрон на нейна територия

“При създалата се обстановка в базата “Михаил Когълничану ” най-добре щеше да бъде да има бойна система против дронове. Тя открива, класифицира, локализира, наблюдава и унищожава такива летящи апарати ”, изяснява контраадмиралът.

Според източници на вестник “Адевърул ”, Министерството на националната защита на Румъния разполага с такова съоръжение, само че то е сложено в региона на делтата на река Дунав, с цел да обезврежда изстреляните от руснаците дронове Шахед (Shahed) 136.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР