Дрон с взривно устройство бе открит от граждани на брега

...
Дрон с взривно устройство бе открит от граждани на брега
Коментари Харесай

Тагарев да си ходи незабавно

Дрон с взривно устройство бе открит от жители на брега на с. Тюленово на Северното Черноморие в неделя вечерта, само че военните сапьори дойдоха на място едвам в 9 часа сутринта през вчерашния ден и няколко часа по-късно го обезвредиха. 82-мм минохвъргачен осколъчно-фугасен арсенал бе погубен с следен гърмеж. Поради мощно повреденото му положение преместването и превозването на боеприпаса до полигон или друго уместно за неутрализиране пространство е било невероятно и по тази причина той е погубен на мястото, където е открит. Районът в радиус от 150 м към боеприпаса е бил обезопасен. При взривяване тази мина е рискова на 100 метра, а с осколките - на към 300 метра.
В интернет пространството се появиха фотоси, от които се вижда, че гърмежът е прикован с тиксо, има и видеоклипове от дейностите на първите пристигнали на мястото на падналия дрон. Те бяха коментирани от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова преди началото на изключителното съвещание на Народното събрание през вчерашния ден. " Конкретно това, което видяхме е цялостна безнаказаност и липса на страна. Не може от нощес вечерта до през днешния ден сутринта никой да не реагира, тъй като не можело да се реагира в тъмната част на денонощието. Това е парадокс.Всички видяхте по какъв начин се обезврежда това устройство - с димящ върху него служител на реда, с различен, който по потник гази из водата и пада от камъните, пипа дрона с пръст дали мърда ", възмути се Нинова.
Според нея казусът е стеснителен, а фактът оправдава позицията на партията от началото на войната, че би трябвало да се търсят договаряния и кротичък излаз. Нинова напомни, че сме на неколкостотин километра от бойното поле и това е могло да се чака. Тя още веднъж прикани да се прекратят военните дейности сред двете страни и да се търси кротичък излаз в рецесията.
Корнелия Нинова бе безапелационна, че това е еманация на неналичието на страна, на неналичието на отговорност, на опасността, пред която Тодор Тагарев изправя България към този миг. " Тагарев би трябвало да си върви мигновено. Вчера да му се изиска оставката е късно. Нашата позиция по отношение на военният министър я знаете от дълго време ", прикани Корнелия Нинова.
По мотив думите на министър Тагарев, че случилото се с дрона не е нещо извънредно и че такива феномени са ежеседмични, Корнелия Нинова уточни, че в Българска социалистическа партия не са знаели за сходно нещо. " Ако е споделил това и го е скрил от българската общност до този миг - ето ви още един мотив още през днешния ден да си подава оставката. Този човек е нездравословен за българската национална сигурност ", безапелационна бе водачът на Българска социалистическа партия.
На въпрос за даването на български муниции за Украйна, Нинова уточни, че информация няма, защото и на последното съвещание на Комисията по защита военният министър не е дал никаква информация.
Дронът не е засечен от българската противовъздушна защита, съобщи по-рано министър Тодор Тагарев. Той изясни, че не е имало закъснение, а премислено решение.
Според военни специалисти става въпрос за ударен дрон, който може да прелети към 300 км и да носи сред 5 и 10 кг военен товар.
Няма информация от кое място е пристигнал дронът. >
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР