Дробович е един от многото украинци, които се намират в

...
Дробович е един от многото украинци, които се намират в
Коментари Харесай

The Economist: Русия е готова да се възползва от политическото разделение в Украйна

Дробович е един от многото украинци, които се намират в два все по-различни свята: мрачната действителност на окопната война и все по-оскъдното политическо полесражение в Киев. Когато Русия стартира нашествието си през февруари 2022 година, конкурентната политика изпадна в хибернация. Тя се завърна, когато екзистенциалната опасност за Украйна понижа по-късно същата година. Депутатът от опозицията Ярослав Железняк споделя, че към момента има " необятно единодушие " по съществени въпроси на националната сигурност. Но изтъкнат народен представител от партията на самия президент споделя, че шуробаджанащината към този момент е направила Украйна " нестабилна ".

Грешки се позволяват " от всички страни ". А опитите на президента да " централизира вземането на решения " и да " заглуши инакомислието " имат противоположен резултат.

Появили са се пукнатини освен по политическа линия, само че и, което е най-тревожно, сред военното и политическото управление. Отношенията сред президента Володимир Зеленски и неговия главнокомандващ Валерий Залужни са ужасни. За първи път за разликите в мненията бе обявено през лятото на предходната година. Неотдавнашното искрено изявление на " Иконъмист " с генерала, в което той съобщи, че войната в Украйна е достигнала до патова обстановка, извади този спор нескрито. Зеленски обществено укори своя военачалник за заглавията. В по-късно изявление той като че ли предизвести Залужни да се придържа към военните каузи, а не да " прави политика ".

Високопоставен държавен източник допуска, че откритият спор в управлението е " предвидим " резултат от зациклилата контраофанзивна интервенция, която " не е протекла по проект ". Служителят споделя, че Залужни евентуално е бил неблагоразумен да опонира на по-оптимистичните обществени позиции на своя президент, само че малко на брой в държавното управление биха могли да спорят с трезвите му изводи. В момента тече игра на обвинявания за това кой е виновен за неуспеха. " Политиците споделят, че техните генерали са руски подготвени двойкаджии. А генералите споделят, че политиците са простаци. Победата има доста татковци, само че никой не желае да бъде родител на невъзможност ".

Друг фактор, който играе роля, е известието за наказателно следствие на защитата на Южна Украйна. Това е единственият регион, в който съветските сили съумяха да реализират бърза и извънредно значима победа през февруари и март 2022 година, създавайки нов сухопътен кулоар към Крим за няколко седмици. Мостовете не бяха взривени, както би трябвало да бъде. Армията също беше зле готова. Според някои известия Залужни сега е посочен единствено като очевидец на проверката; само че това може да се промени в нещо по-сериозно. Съюзниците споделят, че опцията за наказателно обвиняване има за цел да го държи в послушание. Според източник от генералния щаб задължението му в медиите може да се преглежда като застрахователна лавица.

Залужни не е заявявал политически упоритости, а дребното му стъпки на политическата сцена не бяха по никакъв начин умели. Това не значи, че той не съставлява опасност за Зеленски. Президентът, който през 2019 година е бил комедиант, знае какъв брой бързо украинското общество може да направи и да пречупи своите водачи. Вътрешни изследвания сочат, че президентът, в миналото възхваляван за ролята му в отбраната на страната, е очернен от корупционните кавги в неговото държавно управление и от загрижеността за посоката на развиване на страната. Данните от средата на ноември сочат, че доверието в президента е спаднало до +32 %, което е по-малко от половината от това във към момента почитания военачалник Залужни (+70 %). Шефът на украинската разследваща работа Кирил Буданов също има по-добри оценки от президента (+45%).

Същото изследване демонстрира, че Зеленски рискува да загуби президентските избори, в случай че в миналото се изправи против своя главнокомандващ. Украинското общество евентуално не би приело на драго сърце каквото и да е непредизвикано предизвикателство. Засега осем от всеки 10 украинци са срещу самата концепция за осъществяване на избори, които в началото трябваше да се проведат през март идната година. Президентът също ги е изключил, базирайки се на военното състояние. Но понижаването на рейтинга му може въпреки всичко да го убеди да промени решението си. Руската агитация безспорно ще се възползва от опцията изборите да не се състоят.

Източници от украинското разузнаване настояват, че Русия към този момент се пробва да се възползва от упоритостите и напрежението. Андрий Черняк, представител на ГУР твърди, че има доказателства, които демонстрират нови съветски тактики за разнообразни групи гласоподаватели: една от тях е да се поддържа Русия, друга - да се подкопае доверието в Запада, а трета - да се ускори недоволството в Украйна. Според него има обособена акция за дезинформация на украинските бойци с надълбоко подправени видеоклипове, за които се твърди, че демонстрират командири от разнообразни равнища, които предизвикват подчинените си да се предадат. " Русия не съумя да направи това, което би трябвало да направи на бойното поле, само че тук има същински триумф ", споделя той.

Високопоставеният държавен източник допуска, че съветската агитация е набрала мощ, тъй като има материал, с който да си играе. Има и корупция, признава той. Управлението постоянно е неефективно. Украйна не е сложила стопанската система си на задоволителна военна основа. Но единствено Русия може да завоюва, в случай че президентът бъде заставен да напусне поста си. " Някои от нашите политици не се тревожат задоволително за съветската опасност и това ме ядосва. Те си мислят, че могат да си оспорят властта, да унищожат Зеленски и това няма да има никакви последици ". Службите за сигурност дейно са отстранили множеството лостове за съветско въздействие от началото на войната, прибавя той. Сега най-ефективните лостове са " самите украинци ".

На фронтовата линия Русия се радва на относително добър интервал от войната. Тя задоволява огромна част от потребностите си от жива мощ, като набира хора от бедните пластове на популацията и затворите; неотдавна един наказан човекоядец беше опрощение, с цел да се бие. Украйна, в противен случай, се бори да активизира популацията. Началниците на армията набират хора на равнище, което съвсем покрива естествените загуби на фронта. Но в случай че болшинството от мобилизираните при започване на войната са знаели защо се борят, то малко от новобранците имат такова предпочитание и запълването на квотите става все по-трудно. Политическото напрежение надали ще подкрепи този развой.

Съмненията вкъщи и в чужбина по отношение на посоката на войната стартират да доближават и до бойците на фронтовата линия. Изглежда, че те не са трансформирали значително държанието или морала, най-малко към този момент. " На хората под обстрел им е все едно дали Залужни се е скарал със Зеленски, или не ", споделя един пълководец. Дробович е склонен. Когато беседва с другарите си на фронта, никой не приказва за нуждата да се върне в Киев, с цел да " оправи политиката ". " Единствената полемика е за това по какъв начин да останем живи. За тази кохорта украинци няма подозрение в риска, който врагът към момента съставлява. " Русия ни задава един елементарен въпрос: живот или гибел. Това ще ни накара да се борим, без значение от това какво се случва в Киев или Вашингтон ", споделя той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР