Дрезгавостта и басовите нотки, които се чуват в гласа на

...
Дрезгавостта и басовите нотки, които се чуват в гласа на
Коментари Харесай

Гласът на детето става дрезгав. Защо?

Дрезгавостта и басовите нотки, които се чуват в гласа на детето, заслужават огромното внимание от страна на родителите и постановат консултация със експерт. Причините могат да са най-различни: вирусни инфекции, непознато тяло в гърлото, рефлукс, възли по гласните струни, алергии...
Как да се ориентират и какъв експерт да търсят родителите, разказва педиатър.

Гласът в действителност – това са звукови талази. Те се създават, когато въздухът минава през глотиса на ларинкса, а гласните струни са затворени. Колкото по-къси и по-тънки са връзките, толкоз по-висок е гласът. И колкото по-гладки са те, толкоз по-чист е тонът.
Неравните гласни струни и удебеленията по тях пречат на придвижването на въздуха и основават трудности по пътя му, което незабавно се отразява на височината на гласа.
При децата постоянно гласът става пресипнал, защото

лигавицата на ларинкса е доста нежна,

пронизана от доста кръвоносни съдове и заради това се подува по-лесно. Относително дребният размер на ларинкса и близостта на дихателните пътища също способстват за развиване на възпаления.

Инфекция
Най-често децата имат проблеми с гласа заради инфекциозно инфектиране на дихателните пътища, което визира и ларинкса - ларингит. „ Виновни “ са вирусите на грипа, парагрипа, аденовируса и риновируси, както и вирусите на морбили и варицела. Много по-рядко това се дължи на бактериална зараза.
Гласът се трансформира, защото възпалението на ларинкса, гласните струни и фарингеалните стени е съпроводено от оток, свиване на глотиса и внезапно ограничение на подвижността на гласните струни.
Обичайната диагноза в такива случаи е фаринголарингит (възпаление на фаринкса и ларинкса), а в случай че са възпалени и небните сливици, се приказва за тонзилит.
Алкалните инхалации посредством разпръсквач или инхалатор оказват помощ за облекчение на възпалението, а в някои случаи и единствено съгласно напътствията на доктор, се включват и хормонални медикаменти.
Лекарят ще предложи и противовъзпалителни медикаменти, в случай че е належащо - антибиотици, на деца с предразположеност към алергии се предписват и антихистамини.

Чуждо тяло
Възпалението обаче може да бъде и неинфекциозно - в случай че в ларинкса попадне малко непознато тяло. Постепенно към непознатия предмет се развива оток, заради което луменът на ларинкса се стеснява. Явява се кашлица, а дишането се затруднява. Ако непознатото тяло не бъде отстранено в точния момент, може да се добави и зараза.
Симптомите са тресчица, нараснала кашлица и появяването на храчки, на фона на пресипнал глас. При първото съмнение за нещо сходно би трябвало да се свържете с УНГ доктор. Той ще в профил непознатото тяло и ще предложи средства за облекчение на възпалението.

Рефлукс
Ако дете се оригва често с кисел мирис и има пресипнал глас, би трябвало да се консултирате с гастроентеролог.
Възпалението на гласните струни може да възникне на фона на нарушавания в работата на стомашно-чревния тракт. Обикновено такава спънка е гастроезофагеалният рефлукс (оригване). В този случай киселинното наличие от стомаха се изхвърля в междинната и горната част на хранопровода, от него в ларинкса.
Постоянното излагане на гласните струни и стените на ларинкса на нападателно киселинно наличие, предизвика инфектиране, предизвиква кашлица, пресипнал глас, болки в гърлото.
Консултирайте се с гастроентеролог. Ако диагнозата се удостовери, на детето се предписва уместно, много дълготрайно лекуване. Лекарят ще предлага да измененията диетата и режима. Детето би трябвало да се храни не по-късно от 3 часа преди лягане и да не тича, да не се навежда или да не лежи един час след хранене.
Случва се, че дрезгавостта да се появи след пробуждане: задоволително е детето да се изкашля и гласът се връща към естественото. Причината за това е сухият въздух и изсушаването на лигавиците на гласовия уред. Овлажняването на въздуха в стаята ще реши казуса.

Продължава на страницата на Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР