Древният град Акве Калиде е една от забележителностите на Бургас.

...
Древният град Акве Калиде е една от забележителностите на Бургас.
Коментари Харесай

Старинни бани край Бургас стават все по-достъпни за посетителите

Древният град " Акве Калиде " е една от забележителностите на Бургас. Към него демонстрират интерес и туристи и локални хора. В региона на тогавашните минерални бани са открити голям брой старинни полезности и постройки. Част от тях са крепостни стени, басейни, които са датирани от археолозите от І век след Христа и други пространства, които са свързани с потреблението на баните. Там се намира и банята на Сюлейман Великолепни, която е реставрирана и в този момент е музей.

До тези и още доста забележителности, които могат да се видят в " Акве Калиде ", към този момент ще се доближава без усложнение. Изградени бяха пасарелки, с помощта на които посетителите ще могат комфортно и без проблеми да преглеждат от близо всички находки в комплекса. Съоръженията бяха открити от кмета на Бургас Димитър Николов и шефът на Регионалния исторически музей в града Милен Николов.
„ Разкритото до момента е дребна част, която ни дава съображение да продължим с дейностите по реставрацията. Следва да осигурим средства за проучване за идващия стадий, с цел да имаме подготвеност да създадем експозиция и всичко, което е намерено, да стане по-достъпно “, сподели Димитър Николов.
Той добави, че към този туристически обект ще бъдат прибавени църквата " Св. Кирил и Методий ", остров " Света Анастасия " и Рибарското населено място „ Ченгене скеле ".

" Културно-историческият туризъм в Бургас към този момент има съществени, забележими резултати. Остава да надграждаме, като продължим с реставрацията, консервацията и експонирането на археологическия обект ", показа шефът на Регионалния исторически музей Милен Николов.
Предстои в старинния град да бъдат консервирани и градежите, които се намират в неговата източна част. Там ще бъде построен музей, който ще включва копие на римска баня.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР