Древни скали от канадски остров в Арктика разказаха на учените,

...
Древни скали от канадски остров в Арктика разказаха на учените,
Коментари Харесай

Тайната на произхода на водата

Древни скали от канадски остров в Арктика описаха на учените, че водата на Земята е съществувала на нейната повърхнина изначално, а не е била донесена от комети или метеорити.

Това излиза наяве от публикация, оповестена в сп. Science.

„ Открихме, че молекулите вода в образците от тези породи са съдържали в себе си малко атоми деутерий, тежък водород. Това приказва, че тя е попаднала на Земята не откакто се е формирала и охладила, а дружно с праха, от който е била слепена нашата планета. Голяма част от водата в този прахуляк се е изпарила, само че нейните останки са били задоволителни за образуването на океаните на Земята “, споделя Лидия Халис (Lydia Hallis) от университета на Глазгоу (Шотландия).

Днес учените считат, че водата на Земята има „ галактически “ генезис. Неин източник, съгласно половината от тях, се явяват кометите, до момента в който други астрономи считат, че водните ресурси на нашата планета са били „ донесени “ от метеорити.

Халис и сътрудниците ѝ открили, че в действителност океаните на нашата планета може да са цялостни с нейна лична вода, като изучили мостри от антични базалти на Земята, открити на канадската Бафинова земя през 1985 година.

Тези фрагменти от мантията на Земята съдържат в себе си по този начин наречените инклузии (включвания) – дребни топчета от кристали огнеупорни породи, образувани в зората на Слънчевата система – преди към 4,5–4,4 милиарда години. Благодарение на това, че в никакъв случай не са напускали недрата на Земята и не са се смесвали с породи на земната кора, те съдържат в себе си първичната материя на нашата планета.

Екипът на Халис решил да се възползва от този фактор, с цел да изучи изотопния състав на водата, съдържаща се в тези включвания, и да го съпостави с водородните изотопи, които са присъщи за водата на Земята през днешния ден и за метеоритите и кометите.

Както се оказало, първичните породи на Земята са съдържали извънредно малко деутерий, доста по-малко, в сравнение с се съдържа във водите на актуалните океани и в материята на небесните тела.

Това приказва, че източник на водата е била първичната материя на газовопраховия диск, от който са се родили Земята и всички останали жители на Слънчевата система.

Защо това е по този начин? Изначално първичната материя на Слънчевата система е съдържала извънредно малко деутерий, изяснява Халис Деутерият е по-тежък от „ елементарния “ водород и по тази причина неговите атоми много по-бавно се изпаряват в Космоса от повърхността на Земята или други небесни тела, в сравнение с простите протони.

Затова колкото по-дълго време прекарва водата в намерено пространство, толкоз по-малко деутерий ще има в нея. Това изяснява за какво дребното количество деутерий във водата в тези мостри приказва за „ земния “ генезис на водата в океаните на нашата планета.

РИА Новости

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР