Древната операционна система Windows 3.1 гарантира сигурността на авиокомпания(снимка: Internet

...
Древната операционна система Windows 3.1 гарантира сигурността на авиокомпания(снимка: Internet
Коментари Харесай

Как Windows 3.1 спаси от ИТ срив голяма авиокомпания


Древната операционна система Windows 3.1 подсигурява сигурността на самолетна компания
(снимка: Internet Archive)

Southwest Airlines, четвъртата по величина самолетна компания в Съединени американски щати, наподобява не е наранена от проблематичната актуализация на CrowdStrike, която аргументи BSoD (Син екран на смъртта) на милиони компютри. Спасението в тази ситуация се дължи на… античната операционна система Windows 3.1.

Проблемът с CrowdStrike наруши интервенциите на доста бизнеси в международен мащаб. Грешна актуализация на софтуера аргументи заледяване и прекъсване на работата на по-новите Windows компютри. Почти всички американски самолетни компании, в това число United, Delta и American Airlines, трябваше да спрат полети.

Windows 3.1, пусната през 1992 година, от дълго време не получава никакви актуализации. Така че, когато CrowdStrike изпрати бъгавата актуализация на всички свои клиенти, Southwest не беше наранена, отбелязва Tom’s Hardware.

Авиокомпаниите, наранени от софтуера на CrowdStrike, трябваше да приземят самолетите си, тъй като доста от фоновите им системи отхвърлиха да работят . Тези системи могат да отговорят за обмисляне на полети и личен състав, записи за поддръжка, издаване на билети и така нататък

За благополучие, проблематичната актуализация не засегна системите на самите самолети, тъй че всичко във въздуха остана безвредно и под контрола на водачите.

Southwest постоянно беше подложена на критика за остарелите си системи, само че ето, че една потвърдена операционна система избави самолетната компания (и клиентите ѝ) от напрежението, който множеството други превозвачи изпитаха.

Независимо от това, пасажерите от югозапада не останаха 100% незасегнати от злополуката със софтуера на CrowdStrike, защото доста летища също се сблъскаха със систематични проблеми.

Освен Windows 3.1, Southwest употребява Windows 95 за своята система за обмисляне на личния състав. Това е по-нова операционна система – към три години по-млада от Windows 3.1 – само че също е антична, спрямо днешните технологии. Много от чиновниците на самолетната компания към този момент се оплакват от това.

може да обезсърчи Southwest да надстрои своите системи. Те не получават надстройки и компанията е сигурна, че няма да се сблъска с непредвиден срив на интервенциите, поради казуса актуализация. В последна сметка, както се споделя, “Ако не е счупено, не го поправяйте ” .

Но защото компютрите остаряват и се нуждаят от замяна, на самолетната компания може да се наложи скоро да надстрои своите системи. Потребител на обществената мрежа X предложи на Southwest да премине към Windows XP – тази Оценка за съвместимост също не се актуализира и може да извършва приложения на Windows 3.1 в режим на съгласуемост.

Какъвто и да е казусът, потреблението на остаряла технология избави Southwest, до момента в който по-голямата част от света, който разчиташе на по-нови системи, претърпя сериозен ИТ срив. Същото важи и за военните самолети , като Air Force One, които към момента употребяват стрелки, циферблати и измервателни уреди – не можете да успехите надеждността на по-старите системи, които са минали тестванията на времето.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР