Древна вкаменелост на челюстна риба - един от най-ранните гръбначни

...
Древна вкаменелост на челюстна риба - един от най-ранните гръбначни
Коментари Харесай

Учени откриха най-старото сърце на света. И то е на 380 млн. години

Древна вкаменелост на челюстна риба - един от най-ранните гръбначни организми на планетата - разкри вълнуваща изненада: извънредно добре непокътнато в три измерения минерализирано сърце на към 380 млн. години.

Находката е невероятна по ред аргументи. Много рядко меките тъкани съумяват да се запазят толкоз добре. Обикновено те се разпадат, преди организмът да се вкамени напълно. Още по-рядко е да се натъкнем на триизмерни меки тъкани.

Нещо повече – даже не се постанова да разчупваме тази скъпа находка, с цел да проучим наличието ѝ. Учените съумяват да я проучват в елементи просто като я сканират. Благодарение на обстоятелството, че сърцето е толкоз добре непокътнато, се открояват ясно детайлности като предсърдие и кухини.

Сърцето на тази антична риба, която е плувала във водите през девонския интервал, сред 419 милиона и 359 милиона години, е представлявало S-образен орган с две кухини, като по-малката се е намирала върху по-голямата. Органът е много по-комплексен, в сравнение с палеонтолозите са предполагали, и той би могъл да хвърли повече светлина върху еволюцията на районите към главата и врата, както и върху методите, по който са се трансформирали, с цел да разрешат вместването на челюсти.

Наред с " красиво непокътнатото " сърце изследователите са разкрили вкаменени корем, вътрешности и черен дроб.

Водещият откривател професор Кейт Трайнайстик от университета Къртин в Австралия разказа откритието като " удивително ", защото доста рядко се намирани толкоз добре непокътнати меки тъкани на антични типове.

" Като палеонтолог, изучавал вкаменелости повече от 20 години, бях в действителност изумена да открия триизмерно и красиво непокътнато сърце в предшественик на 380 милиона години ", споделя тя.

" Еволюцията постоянно се счита за поредност от дребни стъпки, само че тези антични вкаменелости допускат, че е имало по-голям скок сред безчелюстните и челюстните гръбначни животни… Сърцата на тези риби безусловно са били в устата и под хрилете – тъкмо като акулите през днешния ден. "

Сканирането на вкаменелостта разкрива невероятни детайлности за сърцето, в това число неговите камери и предсърдие. Източник: Trinajstic et al., Science, 2022.

На базата на откритията откривателите основават триизмерни модели на челюстната риба, които демонстрират, че сърцето е формирано от две камери, като по-малката е от горната страна.

Проф. Трайнастик споделя, че находките оферират " неповторим взор " към това по какъв начин региона на главата и шията е почнала да се развива, с цел да събере челюстите.

" За първи път можем да забележим всички органи дружно в примитивна челюстна риба и бяхме изключително сюрпризирани да научим, че те не са толкоз разнообразни от нашите ", изяснява тя.

Изследователката отбелязва, че има " една сериозна разлика – черният дроб е бил огромен и е разрешавал на рибата да остане плуваща, тъкмо както акулите през днешния ден ".

Вкаменелостите са открити в западната част на Австралия, в риф, който съхранява неповторима фауна и флора от късния девонски интервал.

Изследването е оповестено в Science.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР