Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния

...
Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния
Коментари Харесай

Гробница на около 3500 години откриха в египетския град Луксор

Древна гробница отпреди близо 3500 години беше открита в южния египетски град Луксор, заяви египетското министерство на туризма и по въпросите на паметниците на културата.

Гробницата е разкрита от египетски и английски откриватели в Западните уади (долини) на Тиванския некропол на западния бряг на река Нил, съобщи Мостафа Уазири, общоприет секретар на Върховния съвет по паметниците на културата на Египет.

Първите детайли, открити до момента в гробницата, демонстрират, че тя датира от 18-а династия на фараоните Ехнатон и Тутанкамон, сподели Уазири в изказване.

18-ата династия, известна като Новото царство, приключва през 1292 година прочие н. е. и се счита за един от най-проспериращите интервали на Древен Египет.

Ръководителят на задачата от британска страна Пиърс Литерланд от университета в Кембридж сподели, че откритата гробница може да принадлежи на някоя от кралските съпруги или принцеси по време на 18-ата династия.

Египетският археолог Мохсен Камел съобщи, че вътрешността на гробницата е в " неприятно положение ". Части от нея, в това число надписи, са били " унищожени при античните наводнения, които са запълнили погребалните камери с пясък и варовикови утайки ", добави Камел.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР