Древна ДНК, извлечена от трупове в Мачу Пикчу, разкрива, че

...
Древна ДНК, извлечена от трупове в Мачу Пикчу, разкрива, че
Коментари Харесай

Мачу Пикчу е бил космополитен град, обитаван от чужденци, разкрива генетично проучване

Древна ДНК, извлечена от трупове в Мачу Пикчу, разкрива, че по този начин нареченият загубен град на инките е бил дом на мултикултурно население, което е идвало от цялата империя и оттатък нея. Като наблюдават генетичните корени на 34 поданици на Мачу Пикчу до разнообразни райони на Андите и тропическите гори на Амазонка, откривателите изясняват, че заровените на мястото хора евентуално са били прислужници, които са били доведени от разнообразни краища на света, с цел да работят в кралското имение.

Първоначално издигнат като замък в границите на имението на императора на инките Пачакути през XV в., Мачу Пикчу е бил населяван най-вече от прислужници, известни като янакона (ако са били мъже) или акла (жени). Предишни проучвания демонстрират, че тези прислужници са живели много удобно, защото костите им не демонстрират признаци, че са били подложени на тежък физически труд или изпратени в борба, а неналичието на данни за детски заболявания подсказва, че са били добре гледани.

Досега обаче се знаеше малко за това кои са били тези жители на цялостен работен ден и от кое място са пристигнали. За да го проучат, създателите на проучването проучват ДНК на хора, заровени в четирите гробища на Мачу Пикчу, и ги съпоставят с геномите на същия брой хора от близкия Куско.

" Резултатите сочат, че в Мачу Пикчу е съществувала разнообразна общественост от хора с друг генетичен генезис, които са живели, възпроизвеждали са се и са били погребвани дружно ", пишат откривателите. Някои от тези прислужници са свързани с антични общности в Андите, до момента в който други идват от по-отдалечени региони, като северното и южното перуанско крайбрежие.

Шестима от 34-те прислужници произлизат от Амазонската дъждовна гора, като откривателите наблюдават произхода им от разнообразни райони в низините на Перу, Еквадор и Колумбия.

" …Мачу Пикчу е бил доста по-разнообразен в генетично отношение... от актуалните селски селища в Андите ", изясняват откривателите. Освен това фактът, че съвсем никой от труповете не е директно обвързван един с различен, допуска, че " хората са пристигнали в Мачу Пикчу по-скоро по настрана, в сравнение с като общности или разширени фамилии ".

" Сега, несъмнено, генетиката не се равнява на етническа принадлежност или нещо сходно ", изяснява създателят на проучването Джейсън Несбит в изказване. " Но това демонстрира, че те имат друг генезис в другите елементи на империята на инките. "

Общо взето единствено двама от 34-те изследвани индивида са родственици, като двойката е разпозната като майка и щерка. И двете са произлезли от Амазония, макар че анализът на зъбите на дъщерята демонстрира, че тя евентуално е израснала в Андите.

Авторите на проучването интерпретират своите открития и въз основата на това допускат, че Мачу Пикчу е бил вселенски миш-маш от култури и раси. " Нашите геномни разбори разкриват, че общността на поддръжниците в Мачу Пикчу е била доста разнообразна и че животът им не е бил структуриран най-вече от етнически или районен генезис ", пишат те.

Въпреки че резултатите от това проучване оказват помощ да се разкрие самоличността на прислугата, която е живяла в Мачу Пикчу целогодишно, създателите на проучването въпреки всичко показват страдание, че " за жалост, показаните тук разбори не ни споделят нищо за генетичната еднаквост на кралските особи на инките и техните посетители, за които е бил издигнат този замък ".

" Тези елитни лица са обитавали в Куско – те не биха могли да живеят за непрекъснато в Мачу Пикчу, нито биха били погребвани на това място “, споделят те.  

Изследването е оповестено в Science Advances.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР