Древен Египет е обект на интерес от учени, археолози, историци.

...
Древен Египет е обект на интерес от учени, археолози, историци.
Коментари Харесай

Пет неразгадани мистерии на Древен Египет

Древен Египет е обект на интерес от учени, археолози, историци. Тази антична цивилизация обаче крие към момента секрети, които не са разкрити изцяло. Ето 5 неразгадани мистерии:

Скрити стаи в Голямата пирамида в Гиза

През 1993 година роботът Upuaut 2 откри дребна врата в южната шахта на пирамидата, зад която по-късно е намерено празно пространство и още една врата.

През 2010 година осъвременения робот Djedi прави фотоси зад първата врата, на които се виждат медни дръжки и рисунки с алена охра. Въпреки че никой не е влизал в шахтата в продължение на 9 години, по стените и тавана са се появили нови драскотини.

Каква е същинската възраст на Голямата пирамида

Хеопсовата пирамида, наричана още Голямата пирамида и Пирамидата на Хуфу , е най-старата и най-голямата от пирамидите в Гиза.
Според каменен надпис, открит в Гиза през 19 век, Хуфу поръчал Сфинксът да бъде възобновен, а не построен. Това, дружно с браздите по тялото му, които са резултат от ерозия в продължение на над 8 000 години, слага подозрение за възрастта на Голямата пирамида. Някои учени считат, че Сфинксът е издигнат след нея.-->
 Голямата пирамида iStock/Getty Images
Термична тайнственост

Инфрачервените термографски проучвания от 2016 година демонстрират необясними кухини под Голямата пирамида, както и наоколо до върха ѝ. Предполага се, че долните кухини са или някаква неоткрита до момента камера, или под земята проход. Египетското министерство на антиките още не е дало мнения.

Технологията за построяването на пирамидите

Химикът Джоузеф Давидовиц твърди, че блоковете са излети непосредствено един върху различен от самобитен варовиков бетон и това може да изясни тяхното тегло и неналичието на пролуки сред тях. Въпреки това геолози и палеонтолози считат, че блоковете са обработени седиментни скали, оспорвайки теорията на Давидовиц. Учените към този момент не могат да се спрат единствено на една догадка.

Проклятието на гробницата на Тутанкамон

Когато учи гробницата през 1922 година Хауърд Картър и сътрудниците му откриват текст, разказващ за тежко наказване, което щяло да последва отварянето на запечатаната гробница. Самият Картър не вярвал, само че в интервала до 1930 година били докладвани 22 смъртни случая измежду присъствалите при отваряне на гробницата и техните фамилии.

Все още няма доказано пояснение за „ проклятието “. Единствената доктрина е, че стените на гробницата и по саркофага са били покрити с отрова. 
 гробница Тутанкамон iStock/Getty Images

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР