Древен череп с дупки в слепоочните кости, изглежда, е най-ранното

...
Древен череп с дупки в слепоочните кости, изглежда, е най-ранното
Коментари Харесай

Череп на 5300 години разкрива най-ранните доказателства за хирургия на ушите

Древен череп с дупки в слепоочните кости, наподобява, е най-ранното доказателство за хирургия на ушите, с което разполагаме. Останките, за които се считат, че принадлежат на жена, показват „ първата известна радикална мастоидектомия в историята на човечеството “.

Възпалението и инфекцията на мастоидната кост може да е разследване от зараза на ухото и преди възхода на медицината, постоянно приключва със гибел. Авторите на новия теоретичен труд, оповестен в изданието Scientific Reports, пишат, че по античния череп са открити следи от хирургическа интервенция точно против сходно заболяване, както и доказателства за костна регенерация, което подсказва, че праисторическата жена е преживявала процедурата.

Любопитните скелетни остатъци са открити в погребална камера в Бургос, Испания, в която има още почти 100 други тела. Тя е издигната през четвъртото хилядолетие прочие Хр. Това значи, че черепът е на към 5300 години, написа The History Blog.

Черепът е строшен, само че неврокраниумът е недокоснат. Доста зъби липсват, а щитовидният хрущял демонстрира признаци на вкостеняване, което значи, че дамата е умряла в преклонна възраст. Компютърна томография разкрива, че и двата ушни канала са изменени по хирургически път. По всяка възможност това се е случило посредством трепанация – остаряла хирургическа техника, при която в човешкия череп се пробива или издълбава дупка.

Мястото, където черепът е открит. Източник: S Díaz-Navarro et al. 2022, Scientific Reports. CC BY 4.0

Изследователите обаче не могат да кажат сигурно какъв инструмент е употребен по време на интервенцията. Най-вероятно става дума за изострен предмет, с който са осъществявани кръгови придвижвания. Няколко изследвания обаче демонстрират, че при осъществяването на трепанация (и обгарянето на самата рана) са употребявани каменни принадлежности, нагорещени на огън.

И по-рано експерти са откривали следи от мастоидит при палеопатологичните разбори на антични черепи, само че това е първият (доколкото е известно на създателите на новия теоретичен труд) със следи от трепанация.

Анализът разкрива, че хирургическата процедура е осъществена и на двете уши, като първо е пробита дупка в дясното. За това подсказва ушната патология – тя е задоволително тревожна, че да изисква по-скорошна намеса. Праисторическата жена претърпява тази процедура. Кога обаче е пробито и лявото ухо? Дали това е станало малко след първата процедура или няколко месеца (дори години) по-късно? Учените не могат да отговорят на този въпрос въз основа на доказателствата, с които разполагат сега.

Източник: The History Blog

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР