Дребната шарка е много прилепчива, ваксината дава имунитет до живот.Морбили

...
Дребната шарка е много прилепчива, ваксината дава имунитет до живот.Морбили
Коментари Харесай

Болният заразява с морбили 4 дни преди и 4 след появата на обрива

Дребната шарка е доста прилепчива, имунизацията дава имунитет до живот.

Морбили е едно от най-заразните обривни болести, предизвести специалистът по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Източник на предотвратимата с ваксина зараза са единствено болните хора. Те популяризират причинителя на дребната шарка - патоген от фамилията на парамиксовирусите, по въздушно-капков път или при пряк контакт. По-конкретно мощно заразният вирус се предава при кашляне и кихане, непосредствен персонален контакт или пряк досег до тайни от носа или гърлото на болните.

По данни на Световната здравна организация вирусът остава деен и инфектиран във въздуха и на повърхности до към 2 часа. Смята се, че инфектираният човек може да предава вируса почти 4 дни преди появяването на обрива и приблизително до към 4 дни след началото му.

Преди всеобщото въвеждането на ваксина през 1963 година на всеки 2-3 години пораждат огромни епидемии от дребна шарка с почти 2,6 милиона умряли всяка година. В световен проект

имунизацията

понижава с 84%

съдбовните случаи

на морбили и основава дълготраен имунитет. Повторни болести при боледували или имунизирани хора са извънредно редки – при 1 от 200 до най-вече 1 от 100 души.

С понижаване на броя на имунизираните деца - събитие, което се следи през последните 10-20 година в целия свят, в границите на 2-5 година се натрупват огромни групи без имунитет.

Инфекцията се манифестира с

температура,

хрема, кашлица,

зачервяване на очите,

присъщ обрив,

който стартира от лицето и последователно обгръща цялото тяло.

Треска стартира след относително дълъг инертен интервал - 10-12 дни след срещата с вируса, и най-често продължава от 4 до 7 дни. Обривът се задържа 5-6 дни и по-късно последователно избледнява.

Неваксинираните деца и изключително тези под 1 година са изложени на максимален риск от морбили и затрудненията на инфекцията, в това число гибел. Застрашени са и бременните дами. Повечето съдбовно приключили случаи, свързани с дребната шарка, са след тежко протичане.

Усложненията са

по-чести при деца

под 5 години и

възрастни над 30

Най-сериозните вероятни провали са слепота, енцефалит (инфекция, която предизвиква оток на мозъка), тежка диария, трагично обезводняване, отити или пневмония.

Заболяването е доста тежко измежду

недохранени бебета

и дребни деца,

изключително при недостиг

на витамин А

или при деца с отслабена имунна система.

Няма характерно антивирусно лекуване, което да се оправя с причинителя на дребната шарка. Ваксината обаче дава отбрана. У нас първата се прави след навършване на 1 година, а втората - на 12 година

Една доза ваксина против морбили обезпечава изработването на защитни антитела при близо 95% от децата, имунизирани на 12 месеца, и при 98% от имунизираните на 15 месеца, изяснява проф. Кожухарова.

Рутинната навременна имунизация против морбили за деца в комбиниране с всеобщи акции за имунизация са основни тактики за понижаване на епидемиите и смъртните случаи. Ваксината против морбили се употребява повече от 50 години и за това време е изрично потвърдено, че е безвредна и ефикасна, подсети централата на СЗО за Европа. Оттам пристигна тревожната статистика (вижте графиката по данните за месеци и години), че за първото полугодие на 2018-а болните на континента са повече, в сравнение с за 12-те месеца на всяка от годините след 2000 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР