Дразни ме разделението, което се налага между народите на Балканите,

...
Дразни ме разделението, което се налага между народите на Балканите,
Коментари Харесай

Теодосий Спасов и Влатко Стефановски: Разделението на Балканите не идва от народите, а от политиците |

Дразни ме разделянето, което се постанова сред народите на Балканите, само че то не идва от хората, а очевидно от дипломатите и политиците, сподели пред Българска телеграфна агенция маестро Теодосий Спасов. Той и приятелят му от Северна Македония Влатко Стефановски излизат довечера на сцената на Летния спектакъл във Варна, с цел да зарадват публиката с етно джаз концерт-спектакъла " Братимене ". През идващите два дни двамата ще бъдат в София и Пловдив.

На въпрос дали свирят българска или македонска музика двамата са единомислещи, че в действителност тя е балканска. Публиката чува да звучат ударения от всеки етнос, живеещ на Балканите, уточни Спасов.

Между македонския и българския народ няма дрязги, ние се обичаме, счита Стефановски. Спасов добавя, че му става необичайно, когато някой твърди, че за него политиката е идея. " Кауза може да е изкуството, политиката е просвета, тя се учи и има профилирани образователни заведения, където я преподават ", сподели българският музикант. И добави, че очевидно политиците имат потребност от образование по дипломация.

Двамата другари са безапелационни, че в никакъв случай не биха изневерили на себе си в името на по-пълни салони и зали. " Ако желая пребогато аудитория, ще се занимавам с комерсиална музика, само че взаимни отстъпки със себе си не върша и се занимавам единствено с това, което дава отговор на моя усет, без да ме интересува кое е съвременно и кое не ", посочи Стефановски. Той уточни, че в разнообразни интервали подчертава върху разнообразни детайли според от вътрешното си чувство. Неговата позиция е, че нито поп музиката е евтина, нито джазът - елитарен, а всичко зависи от гения, знанието, умеенето, артистичността на музиканта.

На въпрос дали са постигнали върха в кариерата си, и двамата дават отговор негативно. Според Спасов той всекидневно се учи на нещо, тъй като " кавалът е подобен инструмент, че колкото повече човек свири на него, толкоз повече открива ". " Китарата има доста върхове, не един или два, не знаеш на кой от тях първо да се изкачваш ", с усмивка добавя Стефановски. За персоналния си креативен път споделя, че е имал върхови моменти, само че незабавно добавя, че всеки живот е като амплитуда с изкачвания и спадове, което в действителност е доста хубаво.

За проектите си след концертите в София и Пловдив двамата споделят, че ще се разделят. Теодосий Спасов възнамерява да пътува до Крит, а след това да се включи във фестивал в Копривщица. Китаристът от Северна Македония пък ще отпътува за Сърбия, където има два концерта. Сигурен е обаче, че скоро още веднъж ще е в нашата страна, тъй като я посещава доста постоянно и то не постоянно по работа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР