Дръзко интервю и опитът за пълно приписване на заслугите за

...
Дръзко интервю и опитът за пълно приписване на заслугите за
Коментари Харесай

Критики за "метеж" и чужди частни армии: какво ще стане с Пригожин

Дръзко изявление и опитът за цялостно приписване на заслугите за преодоляването на Бахмут привлякоха още веднъж вниманието към създателя на частната военна компания " Вагнер " Евгений Пригожин през миналите дни. На доктрина Пригожин предава контрола над източноукраинския град на съветската войска, само че негови бойци още са там.

Събитията към борбата за Бахмут повдигнаха въпроса за бъдещето на Пригожин и " Вагнер " във войната, в съветското обществено пространство и политика.

За " залез " на Пригожин съветски наблюдаващи приказват още от зимата -. Докато обаче предприемачът очевидно продължава да търси способи да удържа позициите си, е изправен пред редица компликации.

Таван и прегрупиране

" Вагнер " не се отдръпва от войната. Украински и съветски наблюдаващи приказват за прегрупиране - в тила на силите в Донецка област или (според изявление на секретаря на Съвета за национална сигурност Олександър Данилов за Би Би Си) към три други позиции, които той не посочва. Контролът над града може да се окаже в ръцете на силите на " Донецката национална република " (поне това английското военно разузнаване).

В края на май основаният във Вашингтон Институт за проучване на войната (ISW) прогнозата си, че офанзивните интервенции евентуално ще доближат кулминационната точка си след месеци война на безсилие в градски условия и е малко евентуално в настоящето " изчерпано " положение " Вагнер " да продължи да води война оттатък Бахмут. Знаците за това, съгласно организацията, са забележими още от декември 2022 година В " Телеграм " в същото време се появиха, измежду военни блогъри, мнения, че е допустимо Пригожин да изпрати " Вагнер " на други позиции в края на месеца.

 Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките Загадката Пригожин: Готвача на Путин излезе от сенките

Дори съветският президент Владимир Путин намерено призна, че успеха в Бахмут е на " Вагнер ", а постоянната армя оказвала " поддръжка ". Вероятно, съгласно ISW, го е направил, тъй като " Пригожин напълно утвърди отговорността на " Вагнер " за интервенциите в Бахмут в съветското осведомително пространство ". Руският президент може би желае да отнеме от способността на Пригожин да си припише всички заслуги. Той настоя в известието за обстановката в Бахмут, че е " цялостна неистина " всяко изказване за помощ от Въздушно-десантните войски.

 Пригожин разгласи цялостен надзор над Бахмут, Киев назова обстановката Пригожин разгласи цялостен надзор над Бахмут, Киев назова обстановката " сериозна " (обновена)

В мненията по тематиката Пригожин евентуално се възползва и от друго, което ISW акцентира: все по-голямото разминаване сред описа, който пробва да наложи Кремъл, и този на военните блогъри. За известността му помогнаха освен медийните интервенции на " Вагнер " и връзката с някои от тези блогъри, а и схващането, което той наложи при започване на войната: че силите му са по-ефективни от постоянната войска.
Вчера Пригожин политическото си бъдеще в отговор на журналистически въпрос: по какъв начин ще употребява силите си, в случай че войната свърши, и къде може да отидат. Първата стъпка: в " полеви лагери ", където ще се " приведем в ред ", ще се " доусъвършенстваме и доокомплектоваме ". Решението ще се вземе " според от обстановката в Украйна, според от обстановката в света. " Пригожин най-малкото пробва да сътвори усещане, че решението какво да прави " Вагнер " е напълно негово.

Хиляди бойци могат да отидат да " освободят " територия колкото 20% от африканския континент - само че " в случай че не е належащо да се работи в Украйна ". А и огромна част от персоналния състав остава в Русия, с цел да се готви за последващи задания. В последвал стратегическата целенасоченост на изтеглянето от Бахмут и, наподобява, от дейни бойни дейности тъкмо в този момент, преди контраофанзивата, се слага под въпрос.
Русия обаче от месеци готви други ЧВК, които да могат да създадат същото. Освен, в последния месец се появиха още няколко образеца, настоящи все по-активно на терен.

 " Ал Кайда " против " Вагнер ": Русия се забърка в рискова игра в Африка

" Вагнер " против " Поток "

" Вагнер " не бе първата частна военна компания след пълномащабната съветска инвазия; Москва, съгласно някои наблюдаващи, наподобява, се надява да не бъде последната. Пригожин обаче даде поръчка за успеваемост в миг, когато войната не вървеше по проект и когато, съгласно изявления в съветски медии, той бе изгубил част от благоразположението на Кремъл.

 Work&Travel на война: съветската частна войска Work&Travel на война: съветската частна войска " Вагнер " спря да " не съществува "

За " Поток ", " Факел ", " Пламя " и " Редут " приказва и самият Пригожин в края на април. Последното, образувано от 45-а бригада на спецназа към Въздушно-десантните войски, име бе известно още от 2019 година в Сирия, където охраняваше обекти на " Стройтрансгаз " на Генадий Тимченко; първите три загатна създателят на " Вагнер " в за чиновник на личната му организация РИА ФАН. По думите му " хората с пари " считат за съществена тематика " набирането на ЧВК ". Тези нови бойци, зпратени по фланговете край Бахмут, изоставят позиции поради неприятна подготовка и проблеми със снабдяването.

За ЧВК, основани с поддръжката на " Газпром ", до този миг имаше откъслечни сведения в медиите. Разрешение на " Газпромнефт " да учреди лична " частна охранителна организация " даде още при започване на годинаната съветският министър председател Михаил Мишустин, само че тя носеше името " Газпромнефть защита ", официално обоснована с потребността да бъдат защитавани обекти на " Газпром ". Дали " Поток " има нещо общо с " Газпром " обаче, няма публично удостоверение.

Известно е единствено че бойци от необозначена компания най-малко един път са видеообръщение към съветския президент Владимир Путин (към висшия главнокомандващ) с думите, че " батальон " " Поток " е основан от " Газпром " от охранители и от предишния месец работи в Бахмут, точно те, следва от това видео, са измежду отстъпилите позиции в средата на април, към които насочи обвинявания Пригожин (ръководството на " Поток " било безконтролно, споделят те). Твърдят и че " Газпром " им дала обещание контракт с Министерствоно на защитата, само че де го получили; вместо това били изпратени като част от ЧВК " Редут ". Руски военнопленник твърди, че тази и още две ЧВК са свързани с " Газпром ", " Факел " и " Пламя ", и се управляват от министерството на защитата.

 Критики за
© Reuters

Флангове на ЧВК " Вагнер " са оголени от " доброволчески батальон " " Поток " на новата ЧВК на " Газпром ", се в изданието " Военно обозрение " на 28 април. " Получени с кръвта " на " Вагнер " позиции на процедура са предадени на украинската войска, означи и цитираният " боен сътрудник " Евгений Линин.

Няколко седмици по-късно, на 9 май, Пригожин разгласи, че минимум половината от бойците от " Факел " отхвърлят да се върнат на позициите си (и то в регион, преди този момент овладян от " формалната " съветска армия). Следващите думи на Пригожин евентуално са към " Газпром ":

Защо харчите държавни пари, набирате хора и ги пращате като пушечно месо? Спрете да се занимавате с глупости, това е война!
Евгений Пригожин,
създател на ЧВК " Вагнер "

От " Газпром " към Минстерството на защитата

В следствие по тематиката съветската редакция на Би Би Си внимание на сведения за интензивно набиране на хора от страна на " Редут " и поява на бойците ѝ на фронта в Украйна, макар че до момента тази ЧВК бе известна единствено с охранителна активност. Предлаганият номер за връзка в група в " Телеграм ", наподобява, фактически е на групата, съгласно инспекции на медията. Според Денис Коротков от център " Досие " на Михаил Ходорковски подразделения на " Редут " директно от деня на инвазията; първо главно в региона на Киев.

" Рыбары " за " в действителност " връзки на " Редут " с Министерството на защитата ". Бивш войник от казана за " Настоящее время ", че компанията получава пари " от районите ". Бойци н тази ЧВК, съгласно на " Медуза ", са измежду първите нахлули в Украйна на 24 февруари.

 " Аристократ " с връзки с Пригожин и службите е зад водещ съветски канал за войната

Независимо от това " Редут ", теоретично, не набира бойци: на кандидат-наемниците изясняват, че това е строителна компания, а главен " шеф " е Регионалната лаборатория за социално-психологически проучвания, т.е. съществени отговорности на чиновниците по-скоро " взаимоотношение с военните комисариати за осъществяване на социално-психологически проучвания ".

" Поток " от своя страна, съгласно Коротков, се състои от чиновници по сигурността към " Газпром ", теоретично образували доброволчески батальон - формирование с неразбираем юридически статут даже за съветските управляващи. Това не са пълноправни военнослужещи, незнайно е до каква степен за тях се отнася военновременното законодателство против дейности като дезертиране. Основателят на Gulagu.net Владимир Осечкин обаче се въздържа от думата " доброволци ": това е " нелегално въоръжено формирование ", по задачите си сходно с " Вагнер ", споделя той пред " Новая Газета. Европа ".

Военният сътрудник Александър Коц пък " Пламя ", " Поток " и " Редут " като " основани " от " Газпром " ; за тях се набират доброволци, само че фирмите се " предават в послушание " на на Министерството на защитата. Какво бъдеще имат, е различен въпрос: нужни са подготовка и въоръжаване, идеология (като във " Вагнер " ) и други.й

 Критики за
© Reuters

Едновременно с това събеседник на Би Би Си в едно от многочислените поделения на " Газпром " споделя, че " даже на равнище клюки " няма информация за " фирмена " ЧВК, въпреки да се набират средства за потребностите на войната.

По открити източници Би Би Си открива и че единственият войник от " Поток ", чиято гибел е публично приета, е Ернст Яковенко, работил като старши охранител на заплата в " Газпром " (такъв е бил най-малкото все още, в който през септември 2016 година се явява на локални избори от Либералдемократическата партия).

Тежки обвинявания

Острото изявление, обещано от Пригожин в дните след преодоляването на Бахмут, породи голям брой спекулации в украински медии, само че даже и в съветското онлайн пространство. Бившият министър на защитата на " Донецката национална република " и съветски офицер Игор Гиркин намерено Пригожин в опит за прелом против съветското управление.

По думите му имало риск от " бунт ", в случай че на Пригожин се " разреши " да води " Вагнер ", откакто наредил евакуиране в бази в Русия, до момента в който се задава украинската контраатака. Други, както отбелязва ISW, приказват за все по-назряващ спор сред Пригожин и Министерството на защитата, който Путин подценява.

Критиките на Гиркин и сподвижниците му се вписват в огромна степен в това, че Пригожин продължава да приоритизира личните си персонални цели пред тези на съветското министерство на защитата и цялостната оперативна обстановка край Бахмут.
Институт за проучване на войната

Това стана, откакто създателят на " Вагнер " освен употребява завладяването на Бахмут за нова словесна офанзива против министъра на защитата Сергей Шойгу и Валерий Герасимов, само че в упоменатото изявление даде поръчка, че би ръкоодил войната доста по-добре от тях (макар да не уточни категорично себе си, а други военни, като тяхна алтернатива).

 Шойгу по дяволите, дайте военно състояние: Шойгу по дяволите, дайте военно състояние: " рисковото " изявление на Пригожин

Седмица и половина по-рано в. " Вашингтон пост " писа за голям брой контакти на Пригожин с украинските служби.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР