Драстично се е увеличила употребата на антибиотици, особено през последните

...
Драстично се е увеличила употребата на антибиотици, особено през последните
Коментари Харесай

Драстично се е увеличила употребата на антибиотици заради пандемията

Драстично се е нараснала използването на антибиотици, изключително през последните две години поради коронавирус пандемията. Част от лекарите се презастраховат и изписват антибиотици превантивно, защото заболяването бързо се развива.

Много хора прибягват и до самолечение. Здравните управляващи предизвестяват, че има заплаха казусът с антимикробната устойчивост да придобие изключително огромни размери.

Според изследване на Европейската организация по медикаментите, инфекциите от мултирезистентни бактерии предизвикват 33 000 смъртни случая в Европейския съюз всяка година.

Появата на COVID-19 се отрази изключително неподходящо на тази наклонност. Лекари в Русе изясняват този растеж с несигурността при започване на пандемията каква тъкмо терапия да се ползва.

" Откакто стартира първата вълна на коронавирус, тогава се търсеше нормално един съответен антибиотик - азитромицин и неговите препарати. След това излязоха такива насоки, че би трябвало да има един, че два, че три антибиотика. Сега сега това се отхвърля, най-малко първоначално, до момента в който няма затруднения ", изясни доктор Айдън Джиниев – общопрактикуващ доктор.

При това заболяване обаче бързо се стига да затруднения. А поради пандемичното разпространяване на болестта, изключително в пик, не постоянно се вършат прегледи.

Някои общопрактикуващи лекари заобикалят персоналните контакти с възможни заразоносители, а има и хора, които се опасяват да влизат в поликлиниката. И се изписват предписания по телефона.

Не са малко и тези, които вземат решение сами да си назначат лекуване – дали поради съмнение в здравната система или липса на време и опция.

Репортер: Даниела Василева
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР