Драстично поскъпване на дрехите и обувките у нас. Повишението на

...
Драстично поскъпване на дрехите и обувките у нас. Повишението на
Коментари Харесай

Драстично поскъпване на дрехи и обувки, шивашките фирми са на ръба

Драстично повишаване на облеклата и обувките у нас. Повишението на консумативите и суровините за текстилната промишленост и затруднените доставки доста усилват и разноските за произвеждане.
"Кризата се отразява на съвсем всички сектори, само че при нас казусът идва от това, че планирането на поръчките става с най-малко 6 месеца и това въздейства съществено върху цените. По-голямата част от платовете се внасят от Китай, Индия, Пакистан, Турция. Имаме нарушени колета и забавяния ", сподели ръководителят на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи Йордан Беловодски в ефира на "България заран ".

По думите му забавянията са с по седмици, а даже и повече.

"Сериозен проблем е нарастването на цената. Оскъпява се съществено цената на материалите и това се отразява и на себестойността на производството ", уточни събеседникът.

А запитан дали зрелостниците ще би трябвало да заплащат по-скъпо за облеклата си, Беловодски уточни, че има нарастване на цената, макар че компаниите сега се пробват да го компенсират по някакъв метод.

"Имаме нарастване към 10-15%, зависи въпреки всичко и от качеството на самия материал. Дрехите от естествени и по-качествени материали са с по-голямо покачване ", добави той пред Bulgaria ON AIR.

Беловодски разяснява, че сериозното повишаване на енергоносителите и горивата също въздейства върху цената на създадената стока.

"Някои от компаниите и фабриките оцеляват безусловно от мярката 60/40. Действително ситуацията е тежко. Миналата година има затворени шивашки предприятия. Около 10% са прекъснали работа, макар че има райони, при които този % е по-голям ", посочи той.

Беловодски добави, че в сектора най-сериозен е казусът с прогнозируемостта, тъй като би трябвало да се дадат цени месеци по-рано, а в това време не се знаят какви ще бъдат тези на тока и горивата.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР