Драстичен спад в производството на основни групи зеленчуци, отчитат от

...
Драстичен спад в производството на основни групи зеленчуци, отчитат от
Коментари Харесай

Производството на зеленчуци спада драстично

Драстичен спад в производството на съществени групи зеленчуци, регистрират от земеделското министерство в обзорен разбор на бранша все още. Кампанията по засаждане на домати, краставици, пипер, пъпеши и дини навън изостава в границите от 20,4% (домати) до 37,7% (дини), означават специалистите. Най-драстичен е спадът при дините, които все още са едвам към 2,5 хиляди ха, което е с над 37% под миналогодишните равнища в същия интервал на годината.

При пъпешите спадът е от към 25%, като площите стигат 1,4 хиляди ха. При краставиците навън понижението е с към 1/3, а разсадени са единствено 230 ха. Доматите навън се разполагат на повърхност от над 360 ха, само че спадът е с към 1/5. При пипера навън понижението на заетите ниви е с към 21%, като все още достигнали са към 1,5 хиляди ха.

От земеделското министерство означават, че към началото на юни 2022 година откритите площи, засадени с картофи и ягоди, са надлежно с 2,2% и 5,9% над миналогодишните, а при зелето нарастването доближава 67%.

Прибраните досега количества картофи и зеле са надлежно с 56,4% и 26% по-малко по отношение на година по-рано, като и при двете култури се регистрират по-ниски междинни добиви от декар. Продукцията от зеле към този момент изпреварва с 8,7% миналогодишната, вследствие на по-големия размер реколтирани площи.

Общо за интервала от началото на годината до момента, производството на оранжерийни домати нараства с 11,4% на годишна база, до момента в който при оранжерийните краставици е налице спад от 40,1%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР