Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското

...
Драстичен спад с около метър на водното ниво на Шабленското
Коментари Харесай

Драстично е спаднало водното ниво на Шабленското и Езерецкото езеро

Драстичен спад с към метър на водното равнище на Шабленското езеро и Езерецкото езеро откри екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) на 9 март по време на мониторинг на водолюбивите птици в Натура 2000 зона „ Шабленски езерен комплекс “. В резултат на това огромна част от плитчините на влажните зони са пресушени, оповестиха от сдружението.


Тези места са основни за пребиваването по време на миграция и гнездене на десетки типове водолюбиви птици, обект на запазване в Защитените местности „ Шабленско езеро “ и „ Шабленски езерен комплекс “, измежду които белоока потапница, дребен воден бик, алена чапла и доста други. Тези типове към този момент са изгубили гнездовите си местообитания, защото гнездят в тръстиковите масиви по ръба на водоема.

Драстичният спад на равнището ще повлияе отрицателно и на ихтиофауната в двете езера (Шабленско и Езерецко), които губят обичайните си по-плитки места за мятане на хайвер.

Шабленския езерен комплекс и разположеното в съседство Дуранкулашко езеро са включени с Рамсарската спогодба като влажни зони с интернационално значение.


От Българско дружество за защита на птиците оповестяват, че след диалог с представители на Регионална инспекция за опазване на околната среда са получили джука информация, че изпускането е станало посредством прокопаване на канал в пясъчните дюни благодарение на екскаватор и че за тази активност има публично позволение от РИОСВ-Варна, издадено по отношение на писмо на община Шабла във връзка наводнени пространства в резиденция „ Шабла “. Каналът е необятен 15-20 метра, което значи, че на процедура не е имало действителен надзор на приключването на езерата, са безапелационни от сдружението. Към момента този канал не е затворен и ландшафтът не наведен в първичното си положение. Изтичането е прекратено по натурален път, заради равнене на водните равнища на езерата и на морето.

От Българското сдружение за отбрана на птиците напомнят, че изпускането на водни маси от езерата опонира на задачата за оповестяване на предпазената околност и не е планувано в проекта ѝ за ръководство. Изпускането на водни маси от Шабленския езерен комплекс в откритите мащаби опонира и на задачите и предмета на запазване на предпазената зона за птици.

Втори отрицателен фактор е и фактът, пресушаването е съпроводено и с опожаряване на огромна част от тръстиковите масиви в региона на Шабленското езеро. Мащабите на опожаряването за извънредно огромни – отнася се за няколко стотин декара опожарена влаголюбива растителност. Паленето на масивите с водна и влаголюбива растителност е неразрешено съгласно заповедта за оповестяване на Защитената зона.

В момента е отворен канал за приключване и на разположеното наоколо Дуранкулашко езеро, само че за благополучие равнищата на отток там са доста по-слаби, заради специфичното оборудване (шлюз), построено за тази цел.

Българско дружество за защита на птиците изпрати формален сигнал до РИОСВ-Варна и Министерство на околната среда и водите и чака писмена информация по случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР