Драмите с машините за гласуване продължават дни преди изборите за

...
Драмите с машините за гласуване продължават дни преди изборите за
Коментари Харесай

Още 199 машини за гласуване бяха открити в склад на Сиела Норма

Драмите с машините за гласоподаване не престават дни преди изборите за президент и парламент на 14 ноември.

Централната изборна комисия (ЦИК) заяви на съвещанието си късно в сряда вечер, че са се появили нови 199 машиниза гласоподаване. Те се намират в склад на фирмата-доставчик " Сиела Норма " във Висшето транспортно учебно заведение " Тодор Каблешков " в столичния квартал " Слатина ".

Според ЦИК машините били без защита и се наложило незабавно да бъде изпратена жандармерия.

Преди тази пратка бяха открити една партида от 228 броя машини през почивните дни и друга от 150 машини на идващия ден. От фирмата-доставчик настояват, че тези машини са доставени, с цел да служат за аварийни елементи и ремонт на устройствата, които ще бъдат употребявани в изборния ден.

Собственикът на „ Сиела Норма “ Веселин Тодоров назова новината „ искрено подправена “. Пред националните малките екрани той изясни, че това са същите машини, за които се приказва от петнайсетина дни.

" Няма нито една нова машина . Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди този момент пристингали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които към този момент няколко дни се приказва. Същите машини, които със единодушието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това несъмнено всеки е бил известен ", разяснява Веселин Тодоровпред Българска национална телевизия.

Той уточни, че складовете се охраняват от жива защита и СОТ. За случая компанията е уведомила ЦИК с молба да употребява устройствата за аварийни елементи, с цел да ремонтира към този момент открити проблеми с машините за гласоподаване и чака всеки миг да получи такова позволение.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определикато " спорна " информацията, популяризирана от " Сиела Норма ".

Той попита " за какво на 3 ноември, преди една семициа, " Сиела Норма " изясни на ЦИК, че тези машини за предопределени за интервенции за Грузия и Албания, а в този момент във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се желае те да бъдат употребявани за работа в изборния ден ".

" Тази спорна информация е проблем за ЦИК, за това и нощес комисията изпрати писмо с искане за спомагателни пояснения " , добави Томов.

В изборите ще вземат участие само машини, тествани и сертифицирани по метод, избран от ЦИК, сподели Цветозар Томов. Той заяви, че ЦИК не е взела решение да допусне потреблението на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14-ти ноември.

Веселин Тодоров отговори, че в никакъв случай не е казвал, че устройствата няма да бъдат употребявани за сервизна активност.

" В писмата изпратени до ЦИК в никакъв случай не е попадало, че ще бъдат употребявани единствено за износ, дори в никакъв случай не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат употребявани за сервизна активност и презентационна активност, не всички несъмнено, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдяли, че те ще бъдат експортитрани в някакви трети страни наложително ", сподели Веселин Тодоров.

Той предизвести, че в случай че ЦИК не им разреши да ги употребяват, ще има секции, където машини ще спрат ".

" Комисията беше несъмнено сюрпризирана от известието за тези 199 машини. Тъй като в връзката сред ЦИК тези неща не са артикулирани. В тази обстановка на неизясненост и надигащо се публично напрежение, ЦИК реши да осведоми ДАНС и вътрешния министър Бойко Рашков ", съобщи Цветозар Томов.

" Неприятното е в това, че се надига публично напрежение в навечерието на изборите, а това също въздейства върху честността на вота ", разяснява още представителят на ЦИК.

Без изненада представители на ГЕРБ бяха на мястото на новооткритите машини тази нощ, както и през уикенда, с цел да обвинят за протичащото се вътрешния министър.

" Бойко Рашков носи лична отговорност за протичането на изборния развой. Той дължи отговор какъв брой са тези машини, къде са, защо ще бъдат употребявани, има ли още?! ", обявиха представители на ГЕРБ от двора на Висшето транспортно учебно заведение.

" Беше обществено оповестено, че е пратена жандармерия да охранява въпросния склад във Висшето военно-транспортно учебно заведение. Жандармерия нямаше ", настояват от от партията.

В неделя с позиция реагираи Българска социалистическа партия. Изпълнителното бюро на партията настоя за отговори на въпросите кой и защо ще употребява спомагателните машини.

От ЦИК към този момент оповестиха, че други машини, с изключение на в допълнение поръчаните с държавна поръчка 1600 броя, няма да бъдат употребявани на вота " 2 в 1 ".

В сряда в изказване служебният министър председател Стефан Янев отхвърли като спекулации изказванията на партиите за готвени операции на вота с машините. Той увери, че кабинетът е взел всички ограничения за провеждането на почтен и транспарантен избор " 2 в 1 ".

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР