Драматичното разрастване на органичната маса, наречена морска слуз, или „морски

...
Драматичното разрастване на органичната маса, наречена морска слуз, или „морски
Коментари Харесай

Спешни мерки! Спасяват Черно море от екокатастрофата ВИДЕО

Драматичното разгръщане на органичната маса, наречена морска слуз, или „ морски сополи “, както е известна в разговорна тирада, се трансформира в непосредствена опасност за Мраморно и Черно море. Замърсяването и изменението на климата са измежду аргументите за морските сополи, които унищожават флората и фауната, като унищожават кислорода на дъното на морето.

Дебел пласт морски сополи се появи и край крайбрежията на черноморския град в Орду, по-малко от месец, откакто бяха открити и край крайбрежията на прилежащия Самсун. Екипи от локалната община почистиха дребната зона, наранена от слузта, само че професор Мехмет Айдън предизвестява, че в границите на „ три до пет години “ Черно море може да бъде изправен пред мрачна картина.

Въпреки че за в този момент е в доста лимитирани количества, за разлика от Мраморно море, размножаването на микроорганизмите може да се усили доста бързо, в случай че не бъдат взети навременни ограничения, предизвестява той.



Проф. Айдън от Факултета по морски науки към университета Орду съобщи пред организация Демирорен (ДХA), че замърсяването играе роля за разпространяването на слузта, акцентирайки несъразмерното потребление на азот и фосфор в селското стопанство в района, прочут с производството на чай и лешници. Айдън споделя, че както Мраморно, по този начин и Черно море са „ затворени водни басейни “ и това утежнява въздействието на изхвърлените в тях промишлени боклуци и отпадъчни води. Той означи, че в района липсват усъвършенствани уреди за филтриране на отпадъчни води.

„ Като част от проект за реагиране при изключителни обстановки, от през днешния ден ще бъдат подхванати денонощни старания за цялостно разчистване на слузта в Мраморно море. “, сподели министърът на околната среда и урбанизацията Мурат Курум.

" Във вторник ще проведем най-голямата готовност по разчистване на морето в Турция, дружно с всички наши институции, общини, фенове на природата и някои известни персони, " сподели Курум.

Курум разгласи, че държавното управление ще образува " координационен съвет ", който ще включва Министерството на околната среда, университети и неправителствени организации за понижаване на замърсяването и наблюдаване на региона.

" Ще стартираме процедура за установяване на цялото Мраморно море като предпазена зона ", сподели Курум и добави, че 4 382 квадратни благи от морето ще бъдат сложени под отбрана до края на годината, което също ще помогне за запазването на биологичното му многообразие.

Лодките за незадълбочено разчистване към този момент са почнали да почистват в съвсем всички точки на морето, акцентира той.

Като друга част от акцията за разчистване на слузта, съществуващите пречиствателни станции в района ще бъдат превърнати в уреди за съвременно биологично филтриране, сподели Курум. Министърът означи, че 53% от отпадъчните води в района на Мраморно море минават през предварителна обработка, до момента в който 42% са обект на усъвършенствано биологично филтриране и 5% за биологично отнасяне. " Според нашите учени, в случай че понижим количеството азот с 40%, ще решим този проблем.

Планът ще включва и увеличение на разширеното наново потребление на пречистени отпадъчни води, където е допустимо, сподели Курум.

Той акцентира, че водните запаси на целия свят, освен на Турция, са повлияни от изменението на климата, което прави възобновяване на пречистените отпадъчни води от първостепенно значение. Целта е да се усили процентът на пречистените и наново употребявани отпадъчни води в страната, който сега е 3,2%, до 5% до 2023 година и 15% до 2030 година, сподели той.

Над 90% от твърдите морски боклуци и отпадък в морето идват от сушата, Курум сподели, че след една година всички области на Турция към Мраморно море ще преминат към практики с нулеви боклуци.

Като още една от аргументите за покачването на морските сополи, Курум уточни, че водите в Мраморно и Черно море са с 1 градус по Целзий по-топли от тези на другите морета. " Ние ще пренесем нашето Мраморно море в бъдещето в най-чистата му форма, защитавайки 1001 типа риби и живи същества, " добави Курум.

фотоси: " Анадолска организация "
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР