Драматичният театър Стоян Бъчваров във Варна започва новата 2023 г.

...
Драматичният театър Стоян Бъчваров във Варна започва новата 2023 г.
Коментари Харесай

Гротеска с привкус на антична драматургия

Драматичният спектакъл " Стоян Бъчваров " във Варна стартира новата 2023 година с премиерните спектакли на " Юн Габриел Боркман " от Хенрик Ибсен на 17 и 18 януари от 19 ч., научи ДУМА от Виолета Тончева, пиар на ТМПЦ - Варна. В България пиесата е играна за първи път през 1905 година Постановката на " Юн Габриел Боркман " на варненска театрална сцена (2022/2023) е седмият прочит на творба от Ибсен във Варна. Превод от британски, театрална редакция и режисура - Пламен Марков, сценография и костюми - Мира Каланова, музика - Калин Николов. За ролята на някогашния банкер Юн Габриел Боркман е поканен Николай Урумов; госпожа Гунхил Боркман, негова брачна половинка, е Милена Кънева; Ерхарт Боркман, студент, техен наследник, е Теодор Каракачанов (дебют). Образа на госпожица Ела Рентхайм, близначка на госпожа Боркман, пресъздава Биляна Стоева, а в госпожа Фани Уилтън се превъплъщава Христина Джурова. В ролята на Вилхелм Фолдал, помощник-писар в държавно институция, влиза доайенът на театъра Михаил Мутафов, а като Фрида Фолдал, негова щерка, ще забележим за първи път Мелин Ердинч (гост). Миглена Везирова е Малене, прислужница в семейство Боркман. Асистент режисьорка на проф. Пламен Марков е Валентина Козарева.> Мира Каланова, Пламен Марков и Валентина Козарева
" Ибсен е извънреден международен драматург. Известно е, че Шекспир, Чехов и Ибсен са категории в модерния спектакъл. Сега ние ще се опитаме да го създадем, с изключение на всичко останало, и занимателен, и забавен за гледане. " Юн Габриел Боркман " е от една от последните пиеси на Ибсен, в която той доближава високо художествено равнище. В нея има една гротеска, едно пресилване с привкус на антична драматургия. Едновременно и трагическа, и комическа гротеска. Неслучайно съм взел за ролята на банкера Боркман комик като Николай Урумов, който обаче може да играе и трагически функции. Тук аз желая от него да откри една фина междинна степен сред трагичната и комичната гротеска. 
...Голямо майсторство и самочувствие е да работиш Ибсен. Страшно си е. Тук, както и във " Вампир " на Пловдивския спектакъл, моята театрална редакция, която показва историята, линеарна по условия, е доста по-мозаечна. Ще се връщаме към остарели и нови епизоди, ще ги смесваме, подреждаме и инсталираме по метод, който се надявам да задържи любознанието на фена. Задължително би трябвало да се избърше прахът на времето, с цел да се откри актуалният еквивалент на Ибсен ", изяснява режисьорът проф. Пламен Марков.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР