Драматичният конфликт между Жан дьо Каруж и Жак Льо Гри

...
Драматичният конфликт между Жан дьо Каруж и Жак Льо Гри
Коментари Харесай

„Последният дуел”, който привлече вниманието на Ридли Скот

Драматичният спор сред Жан дьо Каруж и Жак Льо Гри остава отвън учебниците по история, само че става образец за същинска средновековна приказка, в която Стогодишната война на територията на Франция придобива разнообразни измерения.

Мащабното проучване „ Последният дуел” от Ерик Джагър съживява тази забравена легенда, в която двама рицари се изправят един против различен, а правосъдните разногласия се вземат решение посредством борба.

През 1386 година, няколко дни след Коледа, голяма навалица се събира в парижки манастир, с цел да следи по какъв начин двама мъже се бият до гибел – те би трябвало да потвърдят чия идея е обективна в очите на Бог. Рицар се изправя против своя оръженосец, а на карта са заложени достойнството и живота на една дама.



Когато завърналият се от борба нормандец Жан дьо Каруж научава, че брачната половинка му Маргьорит упреква оръженосеца Жак Льо Гри, остарял другар на брачна половинка ѝ и негов сътрудник велможа, че я е изнасилил, не му остава нищо друго с изключение на да заведе тъжба пред още ненавършилия пълноправие крал Шарл VI.

Льо Гри обаче твърди, че е почтен, а тълпата стартира да се съмнява в думите на към този момент бременната Маргьорит. Съдът, озовал се в задънена улица, постановява правосъден двубой, само че според тогавашните закони, в случай че рицарят загуби от оръженосеца, брачната половинка му ще бъде наказана на гибел за лъжовно обвиняване. Предстои свирепа борба, при която всеки от участниците в спора ще се изправи пред евентуално съдбовен край...
Базиран на действителни събития и комбиниращ любопитни исторически обстоятелства, „ Последният дуел” е задълбочено и детайлно проучване на една спорна ера, което последователно измества сюжета си от Западна Европа към Източна и даже доближава тогавашните български земи – упоменати са градовете Казанлък, Видин и Никопол.
Изчерпателен летопис и в същото време с това напрегната драма, книгата въодушеви и американския режисьор Ридли Скот, който към този момент работи по филмовата акомодация на творбата на Ерик Джагър с присъединяване на Мат Деймън, Бен Афлек и Адам Драйвър.

„ Последният дуел” е в разгара си… само че никой не може да планува края му.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР